Romanii din diaspora vor reprezentare in Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sosirea premierului Calin Popescu Tariceanu la colocviul "Romanii de pretutindeni", de la Mangalia, a fost ocazia asteptata de cei 120 invitati de peste hotare pentru a-si spune ofurile, in

Sosirea premierului Calin Popescu Tariceanu la colocviul "Romanii de pretutindeni", de la Mangalia, a fost ocazia asteptata de cei 120 invitati de peste hotare pentru a-si spune ofurile, in speranta unor rezolvari cat mai rapide. Scuzandu-se ca nu va putea raspunde la chestiuni "pe care nu le cunosc" primul-ministru a replicat, pret de aproape o ora, zecilor de intrebari ale celor 14 oaspeti care au avut norocul sa ajunga la microfon. Problemele reprezentarii diasporei in Parlamentul Romaniei, ale retinerii pe frontiera a pasapoartelor expirate, vizele, formalitatile si costul acestora, echivalarea diplomelor, scolile si bisericile din comunitatile romanesti din diferite tari etc. au fost cele mai frecvente probleme ridicate de invitati. Premierul crede ca toate sunt indreptatite si se cuvine sa fie luate in seama, numai ca a evitat sa dea termene precise de solutionare. Da, spune el, e de bun-simt ca diaspora sa aiba omul ei in Parlament, dar pe ce criterii va fi el ales? Nici cu avalansa de critici la adresa retragerii pasapoartelor "intarziatilor" nu a fost intru totul de acord: "Realitatea este ca s-au retinut doar in procent de numai 1 la suta". Iar romanii care pe unde merg "se tin de furat, de trafic de persoane" etc. sa nu se astepte la clementa nici dupa ce "valva pasapoartelor" se va fi stins.
Tariceanu vrea un aparat diplomatic eficient
Totodata Tariceanu s-a declarat inamicul public nr. 1 al diplomatilor romani "a caror prezenta nu se justifica acolo" si nici "nu fac nimic". Ministerul de Externe sa se debaraseze grabnic de Birourile comerciale "mostenite" prin Uruguay, Zambia si alte tari, crede premierul. Nu a scapat nici ambasadorul de Luxemburg, caruia Tariceanu "i-a cerut demisia" pentru "organizare catastrofala" si "totala debandada". Pe viitor, seful Executivului isi pune sperantele in buna functionare a "Birourilor de Expansiune Economica" ce vor fi create pe langa ambasadele Romaniei.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite