Românii din diaspora nu s-au înghesuit să-şi aleagă eurodeputaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care nu s-au aflat în ţară au putut să îşi exprime opţiunea în legătură cu viitorii europarlamentari şi votul uninominal la 181 secţii de votare amenajate pentru ei în 95 de

Românii care nu s-au aflat în ţară au putut să îşi exprime opţiunea în legătură cu viitorii europarlamentari şi votul uninominal la 181 secţii de votare amenajate pentru ei în 95 de ţări. Cu toate acestea, "stranierii" nu s-au înghesuit la urne. Excepţie au făcut cetăţenii români de dincolo de Prut, care s-au prezentat în număr semnificativ la vot, considerând că opţiunea lor este foarte importantă pentru viitorul României.

Printre românii basarabeni care au dorit să-şi exercite dreptul la vot la primele ore ale dimineţii s-a aflat şi fostul deţinut politic de la Tiraspol, Andrei Ivanţoc. ,,Am votat pentru binele ţării. Sper să dea Dumnezeu să fie bine şi cu cât mai degrabă să se ridice ţara, să se ridice demnitatea poporului, să aibă o minte lucidă şi să facă ceva bine şi frumos", a declarat Ivanţoc pentru Rompres.

Petru Popa, veteran de război, în vârstă de 87 de ani, a ţinut să se prezinte la urne cu speranţa că rezultatul scrutinului de duminică va schimba şi soarta Basarabiei. ,,Datorită poverii anilor, am venit şi eu aici cu o mică contribuţie la rezultatul pozitiv al alegerilor de astăzi. Pentru că povara anilor mă doboară, încerc să rezist şi din cauza asta am decis să vin la votare. Sper că rezultatul alegerilor va fi pozitiv şi aş vrea ca rezultatul acesta să mă găsească în viaţă. Sper că alegerile de astăzi vor fi hotărâtoare şi soarta noastră se va schimba, în sensul că vom face parte din ţara în care m-am născut", a mărturisit Petru Popa.

"Am venit cu gândul să votez pentru democraţie, pentru a alege deputaţi în Parlamentul European care să apere interesele românilor", a declarat şi Andrei Vulpe, pensionar, venit de la o distanţă de 100 de km de Chişinău pentru a vota. Potrivit reprezentanţilor ambasadei române, până la închiderea urnelor erau aşteptate să voteze 5.000 de persoane. Potrivit datelor oficiale, circa 100.000 de basarabeni au redobândit cetăţenia română după anul 1991. Mulţi dintre aceştia nu se mai află însă în Republica Moldova.

Record de prezenţă în Coreea de Sud

Potrivit Biroului Electoral Municipal pentru europarlamentare, până la ora 11, ora României, cei mai mulţi români care votaseră în diaspora erau cei din Okpo-Koje Island, Coreea de Sud, unde se află şantierele navale Daewoo şi unde 129 de persoane îşi exprimaseră opţiunile.

În Kuweit, până la 10.00, ora României, votaseră 11 persoane, iar la Tbilisi (Georgia), până la 8.00, ora României, cinci. În Franţa, la Lyon, până la 10.00, ora României, votaseră zece persoane, în timp ce la secţia ambasadei din Sofia, opt persoane, majoritatea reprezentanţi ai ambasadei.

Prezenţa la urne la secţia de votare din Bruxelles a fost destul de redusă în prima parte a zilei, puţin peste 200 de persoane exprimându-şi opţiunile. La referendumul din mai, pentru demiterea preşedintelui, au votat 2.083 de români din Belgia.

Cei 115 jandarmi români aflaţi în Kosovo au votat într-o secţie a Ministerului Apărării amenajată în localitatea Peja.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite