Romanii nu si-au cumparat inca pompe pentru evacuarea apelor din zonele inundate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inundatiile din ultimele zile nu au afectat numai Romania. Austria, Ungaria, Bulgaria si Serbia se confrunta, de asemenea, cu astfel de fenomene. in aceste conditii, faimoasele pompe unguresti nu vor

Inundatiile din ultimele zile nu au afectat numai Romania. Austria, Ungaria, Bulgaria si Serbia se confrunta, de asemenea, cu astfel de fenomene. in aceste conditii, faimoasele pompe unguresti nu vor mai putea interveni pentru desecarea terenurilor agricole si a localitatilor inundate din Romania. Apa ramane pe campuri, pentru ca autoritatile romane nu s-au sinchisit sa cumpere pompe de capacitate mare si medie care sa poata interveni in caz de inundatii. Paradoxal este ca prin planurile de aparare, autoritatile locale sunt obligate sa aiba in dotare astfel de echipamente. in practica insa acestea lipsesc cu desavarsire. Inundatiile din Banat au scos in evidenta slaba dotare pe care o au atat Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR), cat si Inspectoratele Judetene pentru Situatii de Urgenta. Acestea din urma, abia daca au la dispozitie cateva barci. Pe langa pompele de mare capacitate, aceste institutii ar trebui dotate si cu grupuri electrogene mobile, si cu instalatii de filtrare a apei. La ora actuala, in subordinea ANAR exista 41 de Servicii de Gospodarire a Apelor (SGA). Conform evaluarilor facute de specialistii ANAR pentru dotarea corespunzatoare a tuturor unitatilor ar fi nevoie de 4.000 miliarde de lei. Acesti bani nu trebuie sa fie alocati toti o data, ci pot fi dati defalcat. Mai mult, SGA-urile din judetele invecinate, in functie de dotare, pot interveni in comun, astfel incat efectele inundatiilor sa fie indepartate imediat. Pentru evacuarea apelor din Delta din Banat ar fi trebuit sa intervina si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF), din subordinea Ministerului Agriculturii. Dar, cum statiile de pompare au fost acoperite de ape, echipamentele lor nu au mai putut fi folosite. Acum, ANIF a cerut si a primit bani pentru cumpararea unor pompe de mare capacitate, dar ele vor fi achizitionate abia in luna septembrie. "Am primit aprobarea pentru 40 miliarde de lei, cu care sa achizitionam pompe submersibile si sa le inlocuim pe cele din statiile de pompare de pe Dunare si de pe raurile interioare. Am elaborat deja caietul de sarcini, iar licitatia va fi organizata in luna septembrie. Anul acesta vom monta pompe submersibile de-a lungul raurilor Timis si Bega", ne-a declarat Ioan Nastea, directorul ANIF.

Doua pompe si 20 de motopompe au fost mutate din Timis in Vrancea
Mai multe pompe mobile si motopompe apartinand Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare, din subordinea Ministerului Agriculturii, folosite pentru eliminarea apelor dupa inundatiile din judetul Timis, au fost transportate ieri noapte catre zonele din Vrancea. "Doua pompe mari vor fi transportate cu trailere pana in Vrancea pentru a ajuta la desecarile din acest judet afectat de inundatii. In plus, sunt disponibile inca 20 de motopompe care functioneaza cu motorina. Acestea vor fi foarte utile avand in vedere ca energia electrica a fost intrerupta in zonele inundate", ne-a declarat Sorin Chelmu, sectretar general al Ministerului Agriculturii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite