Românii nu mai cred în puterea legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii sunt preocupaţi de preţuri şi de mersul instituţiilor Încrederea cetăţenilor în justiţie continuă să se situeze pe o pantă negativă şi în anul 2007. Cel mai recent

Oamenii sunt preocupaţi de preţuri şi de mersul instituţiilor

Încrederea cetăţenilor în justiţie continuă să se situeze pe o pantă negativă şi în anul 2007. Cel mai recent eurobarometru indică încrederea scăzută a cetăţenilor în guvern, parlament şi partide politice.

Eurobarometrul din toamna anului 2007 poate fi interpretat ca un semnal de alarmă venit din partea alegătorilor în an electoral şi de sancţiune a performanţelor instituţionale. Românii sunt mai îngrijoraţi de aspectele socio‑economice legate de traiul de zi cu zi, preţuri, inflaţie şi economie, politicul tinzând să ocupe din ce în ce mai puţin loc în sfera lor de interes.

Potrivit Raportului Naţional al Eurobarometrului, realizat în toamna anului 2007, încrederea în justiţie a românilor a rămas, în decursul anului trecut, la acelaşi nivel de 26% ca în anul 2006. În 2005 şi la începutul anului 2006, scorul de încredere în justiţie era mai mare, de 34-35%.

România, alături de Macedonia la încredere în justiţie

Noul indicator plasează ţara noastră alături de alte state cu un procent de sub 30% - Bulgaria, Macedonia, Croaţia, Lituania, Letonia, Slovenia şi Slovacia. În schimb, în a doua jumătate a anului 2007, încrederea în justiţie a cetăţenilor din cele 10 state care au intrat în UE în 2004 a crescut până la 37%, de la 26% în 2004. Pe termen lung, guvernul (21%), parlamentul (17%) şi partidele politice (11%) pierd teren, fiind de aşteptat ca acest trend descrescător să continue.

La polul opus, românii se încred cel mai mult în biserică (77%) şi UE (68%). Studiul mai relevă faptul că interesul românilor faţă de politică a scăzut de la 16% în prima jumătate a anului 2005 până la 9% în toamna anului 2007, ei fiind mai preocupaţi de creşterea preţurilor (35%), inflaţia şi situaţia economică (31%), urmate de pensii (23%) şi sănătate (23%).

O treime sunt optimişti

"Este pentru prima dată în scurta istorie recentă a României când cetăţenii nu mai au îngrijorare maximă în legătură cu starea economiei naţionale, ci cu creşterea preţurilor. Se înlocuieşte o îngrijorare difuză, economia ţării, cu una foarte precisă, preţurile", se arată în studio. Paradoxal, deşi se plâng de preţuri, mai mult de o treime din populaţie (39%) se aşteaptă să trăiască mai bine, semn de accentuare a procesului de segmentare socială. Dacă la satisfacţia faţă de calitatea vieţii românii se plasează sub media din UE, cu 49% faţă de 79 de procente, la optimism (41%) sunt campioni, peste media europeană de 30%.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite