Românii construiesc mai puţine locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în august faţă de aceeaşi luna a anului trecut cu 29%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la toate componentele. Astfel, la lucrările de reparaţii capitale scăderea a fost de 43,1%, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente de 30,0% şi la lucrările de construcţii noi de 26,1%. De asemenea, volumul lucrărilor de construcţii s-a diminuat cu 42,3% la clădirile rezidenţiale, la imobilele nerezidenţiale cu 26,7%, iar la construcţiile inginereşti cu 23,9%.
Volumul lucrărilor de construcţii, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna august 2009, comparativ cu luna august 2008, a scăzut cu 24,9%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la toate componentele astfel: la lucrările de reparaţii capital, diminuarea a fost de 40,8%, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente de 26,5% şi la lucrările de construcţii noi de 20,0%. Pe tipuri de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la toate componentele la clădirile rezidenţiale cu 38,5%, la clădirile nerezidenţiale cu 24,4%, iar la construcţiile inginereşti cu 21,6%.

Cu 6,2% mai puţine construcţii în august decât în iulie

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de luna anterioară cu 6,2%. Creştere s-a înregistrat şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, un plus de 17,5%. Pe celelalte elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de construcţii noi, un minus de 10,6% şi la lucrările de reparaţii capital, co scădere de 10,5%.
Pe tipuri de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 21,6%, la clădirile nerezidenţiale cu 2,0% şi la construcţiile inginereşti cu 0,5%. Diminări s-au înregistrat şi la volumul lucrărilor de construcţii, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, mai precis o scădere de 7,9%. Pe elemente de structură au avut loc scăderi la lucrările de reparaţii capital, de minus 20,9% şi la lucrările de construcţii noi de 5,6%. La lucrările de întreţinere şi reparaţii curente s-a înregistrat o creştere cu 7,4%. În ceea ce priveşte tipurile de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 22,3% şi la construcţiile inginereşti cu 4,4%. La clădirile nerezidenţiale, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 0,1%.

Opt luni de scădere

În primele opt luni din acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, volumul lucrărilor de construcţii, serie brută, a scăzut cu 13,3%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, de minus 24%, la lucrările de reparaţii capital, de -23% şi la lucrările de construcţii noi, de 8%.
Datele INS arată că pe tipuri de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 18,3%, la clădirile nerezidenţiale cu 12,4% şi la clădirile rezidenţiale cu 3,5%.
În perioada 1 ianuarie - 31 august 2009, comparativ cu primele opt luni din 2008, volumul lucrărilor de construcţii, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 8,9%. Pe elemente de structură, s-au înregistrat scăderi la toate componentele, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, un minus de 20,1%, la lucrările de reparaţii capital, de 18,5% şi la lucrările de construcţii noi, de 2,5%. Pe tipuri de construcţii au fost scăderi la construcţiile inginereşti cu 15,1% şi la clădirile nerezidenţiale cu 6,8%. La clădirile rezidenţiale volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 1,6%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite