Românii vor construi tot mai puţine case
0
Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a scăzut cu 20% în primele opt luni din 2009, faţă de aceeaşi perioadă din 2008. Lucrările de construcþie a aproximativ 115.000 de apartamente au fost demarate, dar lucrările au fost sistate ca urmare a lipsei surselor de finanţare.
Mai citeşte şi:
Adevarul.it: Iată cât costă chiriile în România, Italia şi Spania
„Prima Casă” a scumpit locuinţele cu două camere cu 15%
Locuinţele vechi, o piaţă complet neechilibrată
Bănăţenii sunt codaşii României la construcţia de case
Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a scăzut în primele opt luni cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 33.034, potrivit datelor raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Bucureştiul, cel mai afectat
Patronatele din construcţii sunt însă sceptice în legătură cu aceste date. „După datele noastre, scăderea depăşeşte 30%, procentual vorbind. Dezvoltatorii care au demarat diverse lucrări nu şi-au mai putut plăti furnizorii. Aceştia au sistat eventualele proiecte viitoare, iar ei erau cei care generau un număr important din autorizaţiile noi de construire”, spune Adriana Iftimie, preşedintele Patronatului Societăţilor de Construcţii (PSC).
Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat, în primele opt luni din 2009, în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov, unde au fost eliberate cu 2.376 mai puţine autorizaţii, Sud-Muntenia, în scădere cu 1.281 autorizaţii, Centru (-1.043) şi în Nord-Est (-1.039), potrivit INS.
În august s-au eliberat cu 1.405 mai puţine autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale decât în aceeaşi lună a anului precedent, respectiv 4.652, scădere reflectată în toate regiunile de dezvoltare. Cele mai importante reduceri au fost în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov, Nord-Vest şi Nord-Est.
Dezvoltatorii migrează spre provincie
Dintre actele eliberate, 64% au fost pentru zona rurală. „Era de aşteptat ca zonele care se dezvoltaseră în trecut cel mai mult să fie acum cel mai afectate. Situaţia este uşor vizibilă în Bucureşti sau în zona Prahova.
Datele noastre indică însă o stabilitate în zona Cluj“, declară Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO).
„Dezvoltatori mari au plecat din zona Bucureştiului, de exemplu, la începutul anului, lăsând un gol care nu a putut fi umplut de alte proiecte noi“, explică, la rândul său, Adriana Iftime. Această evoluţie va continua, în condiţiile în care eventualii investitori preferă să rămână în stand-by, în aşteptarea relaxării condiţiilor de accesare a creditelor bancare, potrivit lui Laurenţiu Plosceanu.