Romanii nu sunt constienti de implicatiile afacerii CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai important cotidian american, "New York Times", publica, sub semnatura corespondentului sau Nicholas Wood, un reportaj de la baza aeriana Mihail Kogalniceanu, care de acum inainte va fi

Cel mai important cotidian american, "New York Times", publica, sub semnatura corespondentului sau Nicholas Wood, un reportaj de la baza aeriana Mihail Kogalniceanu, care de acum inainte va fi gestionata in comun de fortele americane si cele romanesti. Vizita a fost determinata insa nu de semnarea "acordului de acces", ci de un alt motiv, si anume speculatiile ca aici s-ar afla unul din centrele secrete de detentie a teroristilor islamici, presedintelui Basescu declarand ca Romania e gata sa puna doritorilor la dispozitie intregul sau teritoriu pentru risipirea acestor speculatii. Ca atare, impreuna cu mai multi colegi, ziaristul american s-a deplasat la Kogalniceanu, pentru a se convinge la fata locului cum stau lucrurile.
Nici urma de instalatii suspecte
Beneficiind de o pista in lungime de trei kilometri si jumatate - se releva in reportajul din "New York Times" - baza a fost folosita de americani in 2003 pentru reaprovizionarea avioanelor cu destinatia Irak. Cele 104 constructii existente aici, amplasate intr-un peisaj dezolant, strajuit de un sir de dealuri golase, ofera multe posibilitati pentru detentia unor prizonieri, "dar nici urma de baracile albe folosite de armata americana, de containerele metalice ori de sarma ghimpata care pot fi vazute la baza din Guantanomo, de pilda", scrie autorul reportajului. Aici se afla o zona unde in trecut erau depozitate rachete si care poate fi perfect securizata, le-a declarat ziaristilor insotitorul roman. Grupul acestora a fost transportat cu masinile pana in dreptul unei cladiri lunguiete din beton, cu usi glisante metalice, spatiile de depozitare dinauntru pe care le-au putut vizita fiind insa complet goale.
"Daca s-ar gasi dovezi, implicatiile ar fi serioase"
"In momentul in care s-ar gasi dovezi ca Romania a facilitat transferul prizonierilor sau, si mai grav, detentia acestora, implicatiile ar putea fi serioase", scrie "New York Times", care adauga: "Romania, fost stat comunist, spera sa adere la Uniunea Europeana in 2007. Orice dovada care sa releve ca a ajutat cu buna stiinta CIA sa detina suspectii de terorism pe teritoriul sau i-ar putea, potrivit analistilor politici de aici, afecta relatiile cu statele membre UE intr-un moment critic", continua autorul reportajului. Dar, "seriozitatea acestor afirmatii pare a nu fi realizata pe deplin de multi romani, care, dupa 55 de ani de dominatie sovietica, sunt proamericani pana in panzele albe". Consiliul Europei, care are mandatul sa examineze incalcarile dreptului omului in Europa, si-a exprimat dorinta de a examina fotografiile din satelit ale bazei romanesti si ale unei baze din Polonia pentru a stabili daca aici au fost amplasate centre de detentie. Anticipand acest deziderat, ziaristilor care au vizitat Kogalniceanu li s-a dat posibilitatea de a examina pe loc un sir de diapozitive dupa fotografii facute de aviatia militara romana care infatisau pista si cladirile adiacente, precum si imagini ale exercitiilor comune romano-americane din ultimii doi ani. Fiecare din diapozitive avea o inscriptie in limba romana care spunea ca imaginea respectiva nu are caracter secret. "Initial am zambit", a comentat ofiterul roman insotitor reactiile la afirmatiile privind centrele de detentie. "Apoi am ras. Acum insa, ce e prea mult, e prea mult", a incheiat el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite