Românii confirmă încălzirea globală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii care au fost în Groenlanda spun că gheţarii se topesc mult mai repede decât în cele mai sumbre previziuni. Oamenii de ştiinţă români întorşi din Groenlanda susţin că

Cercetătorii care au fost în Groenlanda spun că gheţarii se topesc mult mai repede decât în cele mai sumbre previziuni.

Oamenii de ştiinţă români întorşi din Groenlanda susţin că gheţarii se topesc de patru ori mai repede decât prognozele de până acum. Teodor Negoiţă, cel care a condus expediţia, a spus ieri că temperaturile de la Cercul Polar de Nord sunt mult mai mari decât în urmă cu 15 ani, când a mai fost în această zonă.


"În urmă cu 15 ani, când am fost în ţinuturile nordice, am prins temperaturi de -36 de grade Celsius. Acum, înainte să ne întoarcem, pe 7 aprilie, termometrele arătau 0 grade Celsius", spune Teodor Negoiţă.

Cercetătorii români îşi propuseseră să traverseze fiordul Kangerlussuaq, dar nu au putut, pentru că acesta era complet dezgheţat. Negoiţă povesteşte că, în zona studiată de echipa sa, marea nu a mai îngheţat în perioada de iarnă, de aproape 15 ani.

Într-o altă zonă, la Ilulissat, erau chiar delte imense, formate prin topirea gheţii. Cercetătorii au luat probe de gheaţă din banchize, de sol şi de zăpadă, pe care le vor studia în laboratoarele din România. Concluziile preliminare arată însă că situaţia din Groelanda se înrăutăţeşte continuu.

Dezgheţarea solului artic permanent îngheţat (permafrostul) va accelera încălzirea globală, prin eliminarea unor cantităţi mari de gaze cu efect de seră, precum metanul. De asemenea, cercetătorii români au prelevat şi mostre pentru studii biotehnologice, pe care le vor utiliza în industria alimentară şi cea farmaceutică.


Telescop robotic până la iarnă


Teodor Negoiţă a fost însoţit de Petre Popescu, de la Institutul Astronomic al Academiei Române, Paul-Andrei Iordache, de la Institutul Român de Cercetări Polare, Petre Paraschiv, de la Institutul Astronomic al Academiei Române, şi Mihaela Scantee Cotărleţ, de la Institutul Român de Cercetări Polare. Astronomii au făcut determinări privind aureolele. Românii au anunţat ieri că, până în luna decembrie, vor amplasa un telescop robotic la baza americană aflată la 15 km vest de Kangferlussuaq, iar doi dintre ei vor lucra împreună cu amercianii la prelevarea datelor.

>> În urmă cu 15 ani, când am fost în ţinuturile nordice, am prins temperaturi de -36 de grade Celsius. Acum, înainte să ne întoarcem, pe 7 aprilie, termometrele arătau 0 grade Celsius.


Teodor Negoiţă, cercetator

Se topesc gheţarii, creşte nivelul mării


Studiile făcute în ultimii ani arată că, dacă Groenlanda pierdea în 1996 cam 100 km cubi de gheaţă pe an, în 2005 cantitatea a crescut la 220 km cubi. În prezent, topirea este mult accelerată, Groenlanda fiind acoperită de un strat de gheaţă care s-a redus cu 20% faţă de anul 2000, fiind acum de 1,7 milioane km pătraţi. Oamenii de ştiinţă cred că toată gheaţa se va topi în următoarele câteva sute de ani, ceea ce ar produce o creştere a nivelului mării cu 7 metri, dacă avem în vedere că acest imens gheţar are, pe alocuri, grosimea de trei kilometri. Potrivit datelor, în ultimii cinci ani, cantitatea de gheaţă pierdută de Groenlanda s-a dublat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite