Românii nu fac sport şi nu citesc cărţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii nu fac sport  şi nu citesc cărţi
Românii nu fac sport şi nu citesc cărţi

Rezultatele unui studiu recent arată că avem preocupări diferite faţă de alţi europeni: noi preferăm să ne uităm la televizor şi să mergem la cumpărături în loc să facem mişcare.

Românii îşi petrec timpul liber în faţa televizorului. Aceasta e preocuparea majoră după ce programul de serviciu a luat sfârşit, relevă un studiu realizat de GfK, care mai spune un lucru îngrijorător: peste 60% din români nu fac sport. În plus, 39% din subiecţi nu citesc cărţi.

Activităţi obişnuite pentru europeni, precum participarea la spectacole, concerte, vizitarea unui muzeu sau a unei expoziţii de artă, petrecerea timpului într-o discotecă sau cinematograf, sunt excentricităţi pentru români.

La nivel naţional, peste 60% din persoanele de peste 15 ani nu practică niciodată astfel de activităţi, iar peste 90% aleg să se uite la televizor, după o zi de muncă.

O altă preocupare frecventă pentru populaţia ţării noastre o reprezintă mersul la cumpărături. Cel puţin o dată pe săptămână românii aleg să se destindă prin supermarketuri, înlocuind astfel un film bun sau un spectacol cu raiduri nesfârşite printre rafturi.

Cei mai fervenţi practicanţi ai acestei îndeletniciri sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-34 ani, necăsătoriţi, cu venitul mai mare de 2.000 de lei, în a căror responsabilitate nu intră treburile gospodăreşti.

De asemenea, o altă categorie de preocupări săptămânale o reprezintă cititul de reviste şi ziare sau alte munci în grădină sau în curte. Mai mult de jumătate din populaţie se încadrează la această categorie.

Obiceiuri alimentare nesănătoase

Lipsa de preocupare pentru mişcare este un aspect îngrijorător, iar faptul că românii nu au o alimentaţie sănătoasă reprezintă un semnal de alarmă. Conform unui alt studiu, comandat de Unilever şi realizat de Ipsos Interactive Research, există un trend îngrijorător de neglijare a principiilor unui stil de viaţă sănătos.

Astfel, potrivit cercetărilor, 43% din populaţia mediului urban nu respectă orarul meselor, servind cel mult două mese pe zi. Studiul arată că alimentele sunt selectate în principal după gust şi nu după caracteristicile nutritive ale acestora, spre exemplu conţinutul de vitamine şi minerale sau conţinutul scăzut de grăsimi.

Nici cu igiena orală nu stăm mai bine. Spălatul pe dinţi doar o dată pe zi se întâmplă în cazul a 36% din repondenţi. De asemenea, 45% din aceştia nu fac un control medical anual, iar 22% niciodată.

Nu bem suficientă apă

Conform aceluiaşi studiu, marea majoritate a persoanelor intervievate mănâncă în timp ce se uită la televizor. Alţii citesc în timpul mesei sau folosesc calculatorul. Medicii nutriţionişti avertizează că acesta e unul dintre obiceiurile nesănătoase. Din aceeaşi categorie face parte şi aspectul consumului de lichide: rezultatele cercetării relevă că 82% din români beau până în doi litri de lichide pe zi, nu două şi peste două, aşa cum ar fi indicat.

Persoanele din grupa de vârstă 40-59 de ani beau chiar sub un litru de lichide pe zi. Trei sferturi din populaţie consumă alcool sau lichid imediat după masă sau la maximum cinci minute după masă, nu după zece minute, aşa cum ar fi normal şi sănătos. 

Mai puţină lectură

Cititul nu este unul dintre punctele forte ale românilor. 41% din populaţie spune că pune mâna pe o carte cel mult o dată pe lună. Iar cei care o fac sunt persoane de peste 55 de ani, care trăiesc în mediul rural din Oltenia şi Dobrogea. Ceilalţi lasă cititul deoparte, pun mâna pe telefon şi invită la prânz sau la cină rude şi prieteni.

Cel puţin o dată pe săptămână, 40% din români au musafiri acasă, cei mai sociabili fiind cei din Transilvania, urmaţi de locuitorii din vestul ţării şi din Moldova. Şi cum românul trebuie să mănânce copios în general, dar mai ales când se întâlneşte cu prietenii şi familia extinsă, gătitul e o activitate cotidiană pentru jumătate din români, arată studiul. 20% dintre români nu gătesc niciodată.

Vrem mai mulţi bani

Dacă ar trebui să facă o alegere între mai mulţi bani şi mai mult timp liber, românii aleg bineînţeles... banii. Două treimi se declară mai interesaţi de un cont mai rotund decât de zile libere în plus.

Spre deosebire de anul trecut, în rândul locuitorilor din mediul urban se constată creşterea preferinţei pentru bani în defavoarea timpului liber, de la 58% în 2008 la 65%. Mai mult timp îşi doresc în special persoanele între 45 şi 54 de ani, cu studii superioare.

Studiul GfK a fost realizat în perioada 2-20 iunie 2009, pe un eşantion de 1.098 persoane cu vârste peste 15 ani.

Rezultatele sunt reprezentative pentru populaţia României cu vârsta de peste 15 ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite