Românii vor circula prin Europa doar cu buletinul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, odată cu 1 ianuarie 2007, le va aduce românilor dreptul la liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre. Circulaţia şi şederea

Aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, odată cu 1 ianuarie 2007, le va aduce românilor dreptul la liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre.
Circulaţia şi şederea românilor, doar cu cartea de identitate
Începând de anul viitor, cetăţenii României vor putea trece dintr-un stat al UE în altul, folosind doar cartea de identitate. De asemenea, românii vor avea dreptul de a locui pe teritoriul unui alt stat membru, pentru o perioadă de trei luni, singura condiţie fiind tot cartea de identitate. Pentru un interval mai mare de trei luni, românii trebuie să aibă statutul de student, lucrător sau liber profesionist, ori să fie angrenaţi într-un program de instruire vocaţională. şederea mai mare de trei luni poate să includă, în unele cazuri, şi o cerere de înregistrare, care va necesita o declaraţie a cetăţeanului în cauză.
Condiţii speciale pentru rudele fără cetăţenie UE
În schimb, cei ce nu deţin cetăţenia UE, dar care sunt înrudiţi cu un cetăţean al Uniunii, au nevoie de paşaport, plus viză de şedere pentru a sta mai puţin de trei luni într-un stat UE. În plus, aceştia trebuie să obţină un permis de rezidenţă, dacă vor să locuiască pe teritoriul UE mai mult de trei luni. Permisul respectiv va fi eliberat în maxim 6 luni de la data cererii şi va avea o valabilitate de cel mult 5 ani, însă va impune solicitantului să nu lipsească mai mult de 12 luni consecutiv din statul respectiv, decât în cazuri de sarcină, boală gravă sau studiu.
Românii pot obţine dreptul de rezidenţă permanentă pe teritoriul unui stat gazdă după 5 ani de locuire neîntreruptă, aceleaşi reguli aplicându-se şi pentru eventualele rude fără cetăţenie UE. Totuşi, cetăţenilor UE sau membrilor lor de familie li se poate restricţiona dreptul la liberă circulaţie şi rezidenţă pe motive de politică, sănătate sau securitate publică, cauzate de conduita personală a individului vizat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite