Românii şi bulgarii s-au aliat împotriva cianurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membri ai coaliţiilor fără cianuri din cele două state le-au arătat europenilor de la Bruxelles, la sfârşitul săptămânii trecute, care sunt riscurile pe care le presupune mineritul cu

Membri ai coaliţiilor fără cianuri din cele două state le-au arătat europenilor de la Bruxelles, la sfârşitul săptămânii trecute, care sunt riscurile pe care le presupune mineritul cu cianuri. Ei au încercat să-i convingă pe parlamentari să semneze Declaraţia 85/2007, înaintată Comisiei Europene de către patru parlamentari români, care interzice utilizarea cianurii în minerit la nivel european.

Românii şi bulgarii şiau justifi cat cererea prin faptul că mai multe ţări din Uniunea Europeană, cum ar fi Slovacia şi Grecia, pe lângă Bulgaria şi România, se confruntă, în prezent, cu proiecte miniere ce presupun exploatarea aurului cu cianuri.

Prezent la discuţii, europarlamentarul olandez Els De Groen a precizat: "Dacă în Olanda s-ar intenţiona realizarea unei astfel de exploatări miniere cu cianură, m-aş opune la fel de vehement".

Parlamentarul din Olanda a mai spus că problema mineritului cu cianuri nu este limitată de frontiere, ci este o problemă ce afectează toţi europenii.

"Toţi depindem de mediul înconjurător pentru a supravieţui şi nu mai avem nevoie de un accident similar celui din Baia Mare, din anul 2000", a mai spus Els De Groen.

Membrii Coaliţiei "România fără Cianuri" şi cei ai Coaliţiei "Bulgaria fără Cianuri" s-au întâlnit şi cu reprezentanţi ai Cabinetului Comisarului pentru Mediu, Stavros Dimas, şi ai Directoratului General pentru Industrie, care le-au spus că ambele comisii încurajează iniţiativele de interzicere a cianurii în minerit la nivel de ţară, dar şi la nivel european.

"Ca martor al accidentului din Baia Mare, este foarte încurajator să văd, la aproape opt ani, că România merge pe calea spre promovarea interzicerii cianurii la nivel european, pentru a ne asigura că un accident similar nu va mai avea loc niciodată", a declarat Anamaria Bogdan, membru al Coaliţiei "România fără Cianuri".

(Andreea Ofiţeru)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite