Românii, mai bogaţi şi mai nefericiţi în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vreau să cred că părinţii mei se vor întoarce curând acasă", spune Adela. Se uită la nişte imagini filmate cu părinţii ei în Spania. ÎI este dor de ei. Nu i-a văzut de un an şi

Vreau să cred că părinţii mei se vor întoarce curând acasă", spune Adela. Se uită la nişte imagini filmate cu părinţii ei în Spania. ÎI este dor de ei. Nu i-a văzut de un an şi jumătate, de când au plecat la muncă în Spania. Adela înţelege de ce părinţii ei au ales să lucreze ilegal în străinătate. ştie că, dacă se întorc în România, riscă să nu se mai poată întoarce în Spania timp de cinci ani. "Muncim toată ziua, ca să putem trimite un ban acasă, în România", povesteşte mama Adelei din ecranul televizorului. Adela are 15 ani şi face handbal de performanţă. Are deja o medalie de aur. De când i-au plecat părinţii la muncă în străinătate a locuit pe la fraţii şi surorile mamei. A trebuit să doarmă în pat cu alţi trei copii. "ştiu că mama şi tata muncesc din greu, ca să mă poată ţine pe mine în cantonamente", spune Adela. În Spania, mama face curăţenie într-un hotel şi în câteva case, iar tatăl lucrează în agricultură. Împreună adună circa 2.000 de euro pe lună. "În Spania, câştigăm într-o lună cât câştigam în România într-un an", spun părinţii Adelei din televizor. Le este dor de fiică, dar le este teamă că, din cauza depăşirii termenului de şedere, nu se vor mai putea întoarce. "Mama a slăbit rău de tot", spune Adela. "A fost foarte îngrijorată când m-am operat de apendicită", povesteşte fiica. Adela nu-şi poate vizita părinţii în Spania decât cu o procură specială. şi este exclus să o primească, pentru că părinţii se află acolo în ilegalitate.
Povestea părinţilor Adelei este povestea a peste 900.000 de români care muncesc ilegal în Spania: taţi care nu au fost acasă la naşterea copilului, soţi care nu şi-au mai văzut soţiile de peste un an. Doar 220.000 de români muncesc legal în Spania.

Proces de reîntoarcere voluntară
Asociaţia pentru Protecţia Internaţională a Românilor (ASPIR) şi angajatorii spanioli propun introducerea procesului de reîntoarcere voluntară a românilor care muncesc ilegal în Spania. Acest proces înseamnă că toţi cei care au depăşit termenul de şedere se pot întoarce în ţară fără a li se lua dreptul de a călători în străinătate. Prin aceasta, România şi-ar putea recupera banii pe care muncitorii i-au plătit în Spania pentru asigurări. ASPIR propune şi un sistem informatic al migraţiei prin care orice angajator din străinătate poate accesa toate solicitările din România. Din aproape trei milioane de români care lucrează în străinătate, doar zece la sută au forme legale. Totuşi, Legea 248/2005, ce prevede ca românilor care au depăşit termenul de şedere în străinătate să nu le mai fie suspendate paşapoartele la intrarea în ţară, nu garantează că ei nu vor fi sancţionaţi de autorităţile din alte state din spaţiul Schengen.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite