Românii cu bani îşi pot angaja un bancher personal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru sume de cel puţin 75.000 de euro, reprezentanţii băncilor asigură servicii personalizate de administrare a banilor Serviciile personalizate de investiţii acordate de angajaţi ai

Pentru sume de cel puţin 75.000 de euro, reprezentanţii băncilor asigură servicii personalizate de administrare a banilor

Serviciile personalizate de investiţii acordate de angajaţi ai băncilor, cunoscute sub denumirea de private banking, încep să prindă tot mai mult la români. Principalii clienţi care recurg la serviciile unui aşa-numit bancher personal sunt din rândul oamenilor de afaceri sau al persoanelor cu poziţii de top în companii multinaţionale.

Pentru persoanele care au peste 75.000 de euro, doresc să investească aceşti bani, însă nu sunt familiarizate cu pieţele financiare sau nu au timp să le urmărească, băncile oferă servicii de private banking. Mai exact, un reprezentant al băncii se ocupă de administrarea banilor, efectuând plasamente în diverse instrumente financiare, în funcţie de profilul de risc al fiecărei persoane. "Întâi de toate se stabileşte cât de mult este dispus să rişte investitorul, precum şi perioada pentru care doreşte să facă plasamentul. În funcţie de aceste coordonate, se construieşte portofoliul fiecărui client", a declarat, pentru Adevărul, Monica Ionescu, head of Private Banking la HVB Ţiriac Bank, membră a UniCredit Group. "Suma minimă necesară este de 75.000 de euro, iar banii pot fi investiţi în acţiuni, obligaţiuni, unităţi ale fondurilor mutuale, depozite bancare în lei sau valută. În plus, pot fi efectuate plasamente pe alte pieţe de capital", precizează Monica Ionescu.

Clienţii beneficiază de numeroase facilităţi

Pe lângă avantajele reprezentate de consultanţa gratuită pentru investiţii, clienţii de private banking au acces la produse bancare mai avantajoase decât cele standard. Astfel, pot beneficia de dobânzi mai bune la depozite, carduri cu anumite facilităţi. "În general, toate condiţiile se negociază, dar se ţine cont şi de condiţiile existente în piaţă", afirmă reprezentantul HVB.

Aşadar, avantajul major al serviciilor de private banking este reprezentat de faptul că se oferă soluţii personalizate de plasamente. "Dacă nu avem un produs, iar clientul îl cere, îl inventăm", spune un bancher, referindu-se la private banking.

În general, persoanele care apelează la astfel de servicii au un apetit scăzut pentru risc şi au tendinţa de a investi pe termen scurt. Clienţii de private banking sunt "recrutaţi" din rândul celor care au depozite la băncile respective. Aceştia sunt familiarizaţi treptat cu produsele de investiţii şi, totodată, cu ideea că cineva le administrează banii.

Piaţa de private banking are potenţial

Potrivit ultimelor estimări, numărul persoanelor care au apelat la serviciile unui bancher personal ar fi trecut de 50.000. "La noi, piaţa de private banking este încă la început. Aceasta are un potenţial foarte mare, astfel că în anii următori vom asista la o creştere a numărului de clienţi şi, totodată, la o majorare a sumelor administrate în cadrul acestor servicii", afirmă Monica Ionescu. La HVB, numărul persoanelor cu "bancher personal" este de ordinul sutelor.

"În ţările vecine, piaţa de private banking s-a mişcat mai bine decât în România. Aceasta în primul rând datorită legislaţiei, care permite un acces mai facil la instrumente financiare străine", precizează Monica Ionescu. În Bulgaria, spre exemplu, fondurile străine de investiţii pot intra direct în piaţă, pe când în România trebuie să obţină avizul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.

Deosebiri se observă şi în ceea ce priveşte comportamentul clienţilor de private banking. "În timp ce în străinătate clientul tipic de private banking vizitează bancherul cam de două ori pe an, la noi mentalitatea este diferită. Iar unii clienţi sunt chiar foarte activi", este de părere reprezentantul HVB.

Servicii similare celor de private banking, respectiv de administrare a banilor, sunt oferite de societăţile de administrare a investiţiilor (contul individual), precum şi de casele de brokeraj (contul discreţionar). În cazul contului individual, banii sunt investiţi în acţiuni, obligaţiuni, unităţi de fond, depozite bancare etc. Banii dintr-un cont discreţionar sunt gestionaţi de un broker şi sunt investiţi în acţiuni listate la Bursă şi produse derivate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite