Românii trimit bani rudelor din Spania pentru a-i ajuta să-şi plătească datoriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii trimit bani rudelor din Spania pentru a-i ajuta să-şi plătească datoriile
Românii trimit bani rudelor din Spania pentru a-i ajuta să-şi plătească datoriile

Situaţia financiară a românilor care lucrează în Spania a devenit atât de gravă, încât rudele din România le trimit bani pentru a-i ajuta să-şi plătească datoriile, a declarat preşedintele Asociaţiei Imigranţilor din Ţările din Est (AIPE) din Castellon, Angela Plăcintar, citată de presa spaniolă.

Criza afectează remitenţele românilor, iar banii trimişi de aceştia din Spania în România au scăzut la mai bine de jumătate în doi ani, după ce în 2006, din Castellon au ajuns peste 100 de milioane de euro, scrie publicaţia Las Provincias, citată de Agerpres.

Potrivit datelor Băncii Spaniei, România, care se afla pe locul patru în rândul ţărilor care primeau cei mai mulţi bani de la compatrioţii din provincia valenciană, după Columbia, Ecuador şi Bolivia, a suferit a treia cea mai semnificativă reducere a banilor primiţi.

În 2008, românii din Spania au trimis aproape 400 de milioane de euro acasă, cu aproape 65 de milioane mai puţin decât în anul anterior, într-un moment în care criza abia începea să-şi arate primele simptome.

Pentru primul trimestru al anului 2009, datele Băncii Spaniei confirmă scăderea globală cu 17,2% în remitenţele imigranţilor - 1,6 miliarde de euro, faţă de aproape 2 miliarde în aceeaşi perioadă a anului anterior - a patra scădere consecutivă în banii trimişi acasă de străini. Potrivit organizaţiei Remesas.org, în Spania are loc o criză a locurilor de muncă şi alta a salariilor, scăderea remitenţelor reflectând situaţia economică a ţării iberice, unde rata şomajului a ajuns la peste 17%.

Majoritatea străinilor şi-au cumpărat apartamente

Potrivit Angelei Plăcintar, preşedinte al Asociaţiei Imigranţilor din Ţările din Est (AIPE) din Castellon, "peste 30% dintre imigranţii care lucrau în construcţii şi industria ceramică au rămas în şomaj şi cu datorii. Din moment ce abia pot supravieţui, este imposibil să mai şi trimită bani în ţările de origine". Remitenţele pentru România au scăzut în ultimii doi ani cu 40-60%, după ce, până la venirea crizei, cei cu familiile rămase în România trimiteau acasă aproape întreg salariul - până la 600 de euro pe lună.

"Situaţia este atât de gravă, încât unele familii trăiesc fenomenul invers: rudele din România le trimit banii economisiţi mulţumită remitenţelor din anii anteriori, pentru a-i ajuta să-şi plătească datoriile din Spania", povesteşte Angela Plăcintar, apreciind totodată că "80% dintre străinii care au găsit un loc de muncă în anii trecuţi şi-au cumpărat apartamente, iar acum mulţi nu mai pot face faţă plăţii ipotecii".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite