Românii din Occident aleg medicina de acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 13.000 de persoane care muncesc în străinătate s-au întors ieri acasă, pe la Punctul de Frontieră Nădlac, să-şi petreacă vacanţa de vară alături de cei dragi. Printre planurile

Peste 13.000 de persoane care muncesc în străinătate s-au întors ieri acasă, pe la Punctul de Frontieră Nădlac, să-şi petreacă vacanţa de vară alături de cei dragi. Printre planurile lor, să-şi caute de sănătate

Aproape 53.000 de români, care sunt stabiliţi sau muncesc în Occident, au revenit în ţară în ultimele trei zile pe la Punctul de trecere a Frontierei Nădlac. În luna august, marile companii internaţionale opresc producţia pentru o lună de zile, timp în care toţi angajaţii pleacă în vacanţă. După ce au parcurs mai bine de 1.000-1.500 de kilometri, românii stabiliţi în Italia, Spania şi Germania au ajuns ieri în ţară. Obosiţi, dar nerăbdători să ajungă cât mai repede la cei dragi.

"Venim din Italia, de la Livorno, unde muncim în construcţii. Acolo e bine, câştigăm 1.000 de euro pe lună, însă dorul de casă aproape că ne omoară câteodată. Vacanţa de vară e cea mai aşteptată, pentru că putem să stăm mai mult acasă cu rudele şi prietenii. Nu am mai fost acasă de la Anul Nou şi timpul care a trecut ne face să ne dorim mult să ne vedem părinţii pentru că nu mai putem de dorul lor", ne-a declarat Gheorghiţă Agrigoroaie, originar din Suceava.

În România la stomatolog

Mulţi dintre românii pe care i-am găsit ieri la graniţă ne-au spus că sunt hotărâţi să profite de vacanţa de vară pentru a-şi rezolva şi problemele de sănătate. Unii doresc să-şi repare dantura, iar alţii ne-au declarat că vor face tot posibilul pentru a beneficia de programul iniţiat de Ministerul Sănătăţii şi Familiei privind analizele gratuite.

"Eu locuiesc în Germania, şi acolo se pune foarte mare preţ pe sănătate. Vreau să merg în România la stomatolog, pentru că în Germania nu-mi permit. Avem asigurare de sănătate, dar nu putem să ne facem decât tratamente de urgenţă şi cel mult o plombă pe lună. Vreau să-mi pun dinţi de porţelan în România pentru că aici am înţeles că sunt 200 - 230 de euro bucata, iar în Germania sunt 2.000 de euro bucata.

Am rugat-o pe sora mea să îmi facă programare şi medicul stomatolog mă aşteaptă", ne-a declarat Adriana Ştefănescu, o româncă originară din Târgu Jiu, stabilită la Munchen, în Germania. Decis să meargă la medic în România este şi un alt român, Robert Grandtner, originar din Sibiu, care munceşte în Spania, de patru ani.

"Avem programare la stomatolog, făcută de o lună de verişoara noastră din Sibiu. Vom merge cu copiii şi ne vom rezolva toate problemele. În Spania, e foarte scump, nu ne permitem. Eu am un salariu destul de bun pentru că lucrez ca informatician la un club de internet, însă soţia trebuie să stea casă cu copiii şi, dintr-un salariu, nu ne permitem mare lucru", ne-a declarat bărbatul.

Interes şi pentru analizele gratuite

Românii sosiţi ieri în ţară erau la curent şi cu programul Ministerului Sănătăţii privind analizele gratuite. "Poate ţine cineva de la minister cont şi de noi că nu suntem tot timpul în ţară şi nici nu putem să venim în luna în care ne-am născut şi ne va permite să mergem acum.

Dacă nu, eu oricum o să încerc să vorbesc cu medicul de familie să mă ajute acum şi cineva din familia mea o să-i ducă taloanele în luna noiembrie. Eu nu mai vin acasă până anul viitor de Paşte şi chiar m-aş bucura să-mi pot face analizele gratuit pentru că nu mă simt aşa bine", ne-a spus gălăţeanca Norica Pantea, plecată la muncă în Italia. Programul este privit cu ochi buni şi de un alt român: "E foarte bine că se fac consultaţii şi analize gratuite.

E o treabă foarte bună că se pune preţ pe sănătate, dar acest gen de acţiuni ar trebui permanentizate. În Germania, dacă nu te duci la controlul medical lunar sau bilunar, în funcţie de cum doreşte medicul să te consulte, pierzi asigurarea. O să mă interesez să văd cum aş putea şi eu să-mi fac analizele gratuit pentru că sunt născută în luna octombrie şi atunci nu voi mai fi în ţară", ne-a spus Floarea Crai, din Timişoara, care locuieşte de doi ani în Germania.

Coada la roviniete continuă

Cozile interminabile care s-au format sâmbătă, la intrarea în ţară, la ghişeul pentru roviniete, au revenit şi ieri. La singurul ghişeu din vamă de unde se puteau achiziţiona roviniete pentru drumurile naţionale, s-au înghesuit zeci de români, care au vrut să-şi achite taxa de drum înainte de a intra în ţară, deşi pot să-şi plătească rovinieta şi în benzinăriile din Nădlac. Poliţiştii de frontieră susţin că au început să-i informeze că nu are rost să stea la coadă la singurul ghişeu de la graniţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite