Românii din Italia, în vizorul Comisiei europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problema emigranţilor din România (români şi etnici rromi) este punctul fierbinte al dezbaterilor la forumul internaţional "Integrating cities II", programat pentru astăzi şi mâine

Problema emigranţilor din România (români şi etnici rromi) este punctul fierbinte al dezbaterilor la forumul internaţional "Integrating cities II", programat pentru astăzi şi mâine la Milano.

Evenimentul, organizat sub patronajul Comisiei Europene, al asociaţiei internaţionale Eurocities şi sprijinit de Departamentul pentru Familie, Şcoala şi Politici Sociale ale Primăriei din Milano are ca tema integrarea socială a emigrantilor. Pe lânga primarul oraşului Milano, Letizia Moratti, primarul oraşului Rotterdam, Ivo Opstelten, care deschid lucrările, a fost anunţată şi prezenţa primarului capitalei României, Adriean Videanu.

Tema fierbinte, integrarea rromilor

A doua ediţie a forumului "Integrating cities" prezintă o serie de conferinţe şi workshopuri susţinute de experţi comunitari pe probleme de integrare şi politici sociale, asistenţi sociali, politicieni şi jurnaliţti din întreaga lume.

Aceştia vor încerca să analizeze cele mai recente dinamici în materie de emigraţie europeană, dar şi mondială şi totodată să propună soluţii pentru problemele integrării la nivel local şi internaţional, în concordanţa cu direcţiile trasate de documentele Uniunii Europene.

În aparenţă un banal ciclu de conferinţe, în realitate un fel sabia lui Damocles atarnată asupra intereselor românilor în Italia şi în întreaga Europă. Aceasta mai cu seamă după ce italienii au tras semnalul de alarmă referitor la infracţiunile şi crimele comise de români în peninsulă.

Videanu, va fi sau nu va fi?

Mai exact, atât pentru luni, cât şi pentru marţi sunt prevăzute numeroase intervenţii ale specialiştilor în asistenţa socială şi ale responsabililor unor asociaşii caritabile având ca punct central integrarea etnicilor rromi şi a aşa-numiţilor "nomazi".

Din partea românilor este invitat primarul Capitalei, Adriean Videanu, numele său fiind trecut în broşura evenimentului.

De prezenţa fizica şi de spirit a lui Videanu la forumul milanez ar putea depinde multe dintre concluziile lucrărilor, ce vor avea, cu siguranţă, un ecou şi la nivel decizional european.

De altfel, Franco Frattini, vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisar pentru Libertate, Justiţie şi Siguranţă al UE va fi şi el prezent la unele conferinţe, el jucând un rol decisiv în privinţa viitorului românilor pe teritoriul comunitar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite