Românii expulzaţi din Italia, în cartierele Madridului – Revista presei spaniole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalele subiecte abordate astăzi de presa spaniolă privesc fenomenul imigraţiei, atenţia fiind îndreptată spre sosirea romilor români expulzaţi din Italia. Un alt subiect de interes este arestarea a patru membri ai grupării teroriste ETA. 

„Românii expulzaţi din Italia vin în Madrid, în cartierele Caniada Real, San Fernando şi San Sebastian de los Reyes”, informează cotidianul „ABC”.

În ultimele săptămâni, Poliţia Naţională a remarcat sosirea a zeci de români de etnie romă în Madrid. Aceştia au venit din Italia şi au ales să se adăpostească în cartierele Caniada Real şi San Sebastian de los Reyes. Alţii au preferat să meargă în San Fernando de Henares. În privinţa îngrijorării autorităţilor spaniole din San Sebastian de los Reyes, Ambasada României a precizat că prezenţa românească în acest cartier este redusă, nefiind vorba despre mii de persoane, ci, aşa cum indică ultimul recensământ, de 48 de cetăţeni români. 

” A fost anihilat un grup ETA, patru membri ai organizaţiei fiind arestaţi la Pamplona şi Valencia” titrează, pe prima pagină, ziarul “Las Provincias”.

Subiectul este prezentat pe larg şi în cotidianul “El Pais”: “Poliţia împiedică reconstrucţia grupului comando “Nafarroa”, reţinând patru membri ai grupării ETA în Pamplona”.

Agenţii Poliţiei Naţionale au arestat, în această dimineaţă, patru terorişti, suspectaţi că încercau să reconstruiască, în Navarra, un comando al grupării ETA. Trei dintre ei au fost arestaţi în Pamplona, iar al patrulea, o femeie, în Valencia. Cu excepţia lui Aurken Sola Campillo, un terorist arestat şi condamnat la un an şi trei luni de închisoare în 2005, ceilalţi nu figurau în dosarele poliţiei.

  

 „Imigraţia trece, în doar un an, de pe locul al doilea pe al cincilea în topul preocupărilor spaniolilor din Comunitatea Valenciană” titrează ziarul „Las Provincias”.

Problema imigraţiei nu îi mai preocupă pe spanioli la fel de mult ca anul trecut, când sondajele o situau pe al doilea loc în topul preocupărilor ibericilor, după terorism. Conform datelor oferite de către Observatorul Spaniol asupra Rasismului şi Xenofobiei, imigraţia a trecut pe al cincilea loc în 2008, după şomaj, probleme economice, sănătate, şi locuinţe. Deşi în ultimii ani manifestările rasiste şi xenofobe sunt din ce în ce mai rare, s-au descoperit grupuri de simpatizanţi în peste 170 de oraşe spaniole şi s-au înregistrat 75 de asasinate cauzate de motive xenofobe. 

„Prefectura traduce în română, arabă şi bulgară ghidul de servicii de informare a tinerilor” anunţă „El Norte de Castilla”.

Reprezentanţii prefecturii din oraşul Valladolid au prezentat ieri noile ghiduri de informare a tinerilor din localitate, editate în română, arabă şi bulgară. Pentru toţi tinerii cu vârste cuprinde între 18 şi 36 de ani, dintre care 1.367 sunt bulgari, 1.090, români, şi 283, arabi, au fost puse la dispoziţie 11 cursuri gratuite, teoretice şi practice, organizate în Centrul de petrecere a timpului liber, şi un computer special, adaptat pentru nevăzători, pe comenzi sonore, care dispune de o tastatură Braille Bluetooth.  

“Carlos Iglesias “fotografiază” comunitatea românească din Spania” informează “Levante”.

Carlos Iglesias, regizorul filmului “Un euro, 3,5 lei”, realizat în cadrul campaniei “Hola, soy rumano”, îşi prezintă concluziile la finalul realizării peliculei, afirmând că spaniolii şi românii se aseamănă mult şi că se pare că, într-o ţară de noi îmbogăţiţi, mulţi îşi pierd memoria. În documentar, 20 de români emigraţi în Spania îşi povestesc experienţele, într-un film în care sunt intercalate secvenţe dintr-o altă película a lui Iglesias, “Un franco, 14 pesetas”. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite