Românii din Creta vor să-şi ridice biserică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Creta se află peste 10.000 de români. Dintre aceştia, 6.000 cu acte în regulă, iar restul - la negru, la cules de măsline şi în tavernele şi magazinele de pe litoralul cretan. Dacă te

În Creta se află peste 10.000 de români. Dintre aceştia, 6.000 cu acte în regulă, iar restul - la negru, la cules de măsline şi în tavernele şi magazinele de pe litoralul cretan. Dacă te plimbi prin staţiunile turistice ale celei mai mari insule a Greciei, este imposibil ca la al treilea prag călcat fie el magazin sau restaurant să nu ţi se răspundă în limba română.
Vivi a plecat din ţară de doi ani şi jumătate, dintr-o comună din judeţul Buzău. Avea un salariu de 1,5 milioane de lei. După doi ani în care a lucrat ca ajutor de bucătar, acum e bucătar şi câştigă 800 de euro pe lună. Munceşte 12 ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Împreună cu soţul, strânge bani să-şi termine casa începută acasă, la Buzău, unde au lăsat cu bunicii doi copii pe care nu i-au mai văzut de-atunci. Speră să-şi rezolve în toamna asta cu actele, să obţină dreptul de muncă şi de şedere, să-şi vadă copiii şi să se reîntoarcă la muncă. O altă româncă, bucătar într-un oraş mai important, cu o mai mare vechime, câştigă 2.600 de euro pe lună.
De curând, comunitatea română din Insula Creta şi-a făcut asociaţie cu acte în regulă. Florentina Glodianu, şefa asociaţiei, povesteşte despre cei 37 de copii români care trăiesc într-un mic sat. Vor să construiască o biserică românească, sunt invitaţi să promoveze la târguri produsele româneşti. Aşteaptă ca în circa două luni autorităţile greceşti să dea o nouă lege pentru legalizarea emigranţilor, aşa cum s-a dat în 2001, când cei care erau de un an de zile în Grecia au primit drept de muncă. Dacă acum, la ieşirea din ţară, primeşti o amendă de 1.200 de euro, costurile intrării în legalitate vor ajunge spre 2.000 de euro pentru fiecare emigrant. Chiar dacă 80% din români muncesc în agricultură, în special toamna, la cules de măsline, când pot câştiga 800 1.000 de euro /lună, există şi români de succes, care au firme de închirieri de maşini sau firme de construcţii, care câştigă până la 20.000 de euro pe lună şi au angajaţi greci.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite