Românii din tabăra ilegală Canyada Real nu pleacă, deşi le-au fost dărâmate cocioabele - Revista presei spaniole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum un an, primăria capitalei Madrid a dărâmat 95 de cocioabe ale românilor din satul Canyada Real (foto), construite ilegal. Acum, după un an, aceiaşi 200 de români îşi duc veacul în marea tabără ilegală de lângă capitala Spaniei.

Canyada, nicio schimbare”, intitulează ziarul „ADN”, ediţia de Madrid. Un reportaj realizat printre cei 200 de români care trăiesc în satul de cocioabe Canyada Real, din apripiere de Madrid, arată că viaţa acestor persoane este aceeaşi ca acum mult timp. Nimic nu s-a schimbat în Canyada Real, chiar dacă, în urmă cu un an, 95 de cocioabe au fost dărâmate de către primăria capitalei spaniole.

Persoanele de naţionalitate română care trăiesc aici sunt aceleaşi, însă acum locuiesc în condiţii mult mai mizere decât acum un an, casele lor improvizate din lemn, plastic şi carton fiind dărâmate între timp. 

Bancnote de 100 de euro false”, informează „Diario de Jerez”. Dacă săptămâna trecută acest ziar anunţa că au fost identificate în centrele comerciale din Jerez, Andaluzia, mai multe bancnote de 20 şi de 50 de euro false, de data aceasta, este vorba despre cele de 100 de uro. Printre persoanele arestate, acuzate că ar fi încercat să plaseze banii falşi, se numără şi români. 

Numărul imigranţilor din provincie creşte cu 2.000 de persoane”, titrează „La Opinion de Zamora”. La sfârşitul anului 2008, numărul străinilor care locuiau în provincia Zamora era de 7.669 de persoane. Conform datelor oferite de Institutul de Statistică din Spania, numărul acestora a crescut, faţă de 2007, cu 1.942 de inşi, majoritatea de naţionalitate română. 

Patru români, arestaţi pentru furt de fier vechi dintr-o fabrică”, publică „El Dia de Cordoba”. Poliţia locală din Cordoba a arestat duminică noaptea patru români. Aceştia sunt acuzaţi de furt. Ei au fost surprinşi în timp ce sustrăgeau fier vechi dintr-o fabrică: motoare vechi şi baterii de maşină.

14.000 de elevi participă la acţiuni de integrare culturală”, informează „Diario Critico”. Organizat de Consiliul pentru Străini din Valencia în colaborare cu fundaţia „Fundar”, proiectul cultural are ca scop integrarea elevilor străini din liceele valenciene, prin intermediul unor activităţi pe care să le desfăşoare alături de copii spanioli. Fundar a întocmit un catalog de activităţi care va fi repartizat la toate şcolile din provincie. Astfel, aproximativ 14.000 de elevi vor participa la aceste activităţi. 

Ghizi pentru biblioteca Babel”, scrie „Diario de Alcala”. Deoarece 15% din clienţii bibliotecii din Alcala de Henares, Madrid, sunt imigranţi, primăria din localitate a hotărât ca şi în acest an să pună la dispoziţia cititorilor trei ghizi: un român, un bulgar şi un polonez. Aceştia vor îndruma străinii şi vor răspunde întrebărilor şi nelămuririlor pe care le au imigranţii când caută o carte în bibliotecă. Astfel, pentru al treilea an consecutiv, se pune în aplicare proiectul „Biblioteca abierta” (“Biblioteca pentru toţi”).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite