Românii au jucat 12,5 mil. euro pe Bursa de la Viena - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică de astăzi scrie despre sumele jucate de români la Bursa din Viena, vânzările realizate de Holtcim sau investiţia RTC pentru preluarea magazinelor Aldo. Printre alte subiecte, industria textilă se "destramă" din toate încheieturile, iar preţul metalelor de bază a crescut ieri, la Londra.

Românii au jucat 12,5 mil. euro pe Bursa de la Viena prin BT Securities. Societatea de brokeraj BT Securities, una dintre cele mai mari de pe piaţa locală, a intermediat tranzacţii în valoare de 12,5 milioane de euro pe Bursa din Viena în ultimele trei luni şi jumătate ale anului trecut, circa un sfert din volumul tranzacţionat pe Bursa de la Bucureşti în aceeaşi perioadă. BT Securities este singurul broker român autorizat să tranzacţioneze direct la Bursa de Valori de la Viena, societatea devenind membră a operatorului austriac de piaţă în vara anului trecut. Alături de BT Securities, printre cei cincizeci de membri straini ai Bursei vieneze se numară diviziile de brokeraj ale Deutsche Bank, JP Morgan şi Societe Generale, scrie Ziarul Financiar.

Vânzările Holcim au crescut cu 31%. Vânzările din România ale companiei Holcim România, unul dintre cei trei producatori de ciment de pe piaţa locală, au crescut anul trecut cu aproape 19% în volum şi cu 31% ca valoare, avansul fiind favorizat de cererea de materiale de construcţii şi de extinderea capacităţilor de producţie ale fabricii de ciment din Câmpulung. În aceste condiţii, Holcim a realizat cel mai mare ritm de creştere dintre cei trei competitori, iar cifra de afaceri din România a atins un nivel de 1,29 miliarde lei (352 mil. euro), de la 990 milioane de lei în 2007, potrivit Business Standard.

RTC a investit 1,5 mil. euro în preluarea magazinelor Aldo. Rafar, divizia de fashion a RTC Holding, a preluat drepturile de franciză pentru brandul canadian Aldo, precum şi cele cinci magazine ale companiei din România, investind în acest proiect peste 1,5 milioane de euro. ”Căutăm să ne completăm portofoliul de francize cu un brand premium de pantofi, iar Aldo este lider mondial pe acest segment. Reprezentanţii Aldo analizau mai multe variante pentru viitorul francizei Aldo din România: o variantă era să rămână fostului francizat, o alta era să vină în România francizaţii din Serbia sau Bulgaria, iar a treia posibilitate era să aleagă o companie cu experienţă şi know-how de pe piaţa locală. Am intrat astfel într-un "beauty contest" cu alte cinci sau şase companii din România şi ne-au ales pe noi”, declară Ramona Stănciulescu, CEO Rafar, informează Wall-Street.

Industria textilă se "destramă" din toate încheieturile. Producţia de textile, îmbrăcăminte şi încălţăminte a scăzut în 2008 pentru al treilea an consecutiv, cu 6,2%, la 13,5 miliarde lei, fiind disponibilizaţi peste 60.000 de angajaţi, iar patronatele din domeniu estimează că în 2009 încă 1.000 de producători în lohn ar putea să dispară de pe piaţă. "Începând cu 2005, când s-a liberalizat comerţul la nivel mondial şi moneda naţională a început să se deprecieze, producţia de textile a înregistrat, anual, o scădere de 6-7%. În acelaşi timp, aportul net la balanţa comercială s-a înjumătăţit. În acest an, sperăm să reuşim să menţinem ritmul de scădere a producţiei la acelaşi nivel, cel mult să fie de 10%", a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele executiv al Federaţiei Patronale a Textilelor, Confecţiilor şi Pielăriei (FEPAIUS), Aurelienţu Popescu, scrie Curierul Naţional.

Optimism pe piaţa metalelor de bază. Preţul metalelor de bază a crescut ieri, la Londra, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora cererea de profil va fi impulsionată, în China, de un pachet legislativ cuprinzând stimulente economice. Li Deshui, fost director al Biroului de Statistică din China, a declarat că, astăzi, premierul Wen Jiabao va anunţa un nou pachet de stimulente economice. Preţul cuprului cu livrare peste trei luni a crescut cu 71 de dolari sau 2% la Bursa Metalelor din Londra (LME), ajungând la 3.610 dolari tona metrică. Preţul cuprului a câştigat 17% anul acesta, după ce China a anunţat un plan de cheltuieli publice în valoare de 586 miliarde de dolari până în 2010, în vederea sprijinirii economiei. China generează 27% din cererea mondială de cupru, potrivit Bursa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite