Românii din Bulgaria, fără drepturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul unui simpozion desfăşurat în ţara vecină, principala temă a vizat minoritatea română din sudul Dunării . Simpozionul Internaţional al Românilor din Balcani, organizat de

În cadrul unui simpozion desfăşurat în ţara vecină, principala temă a vizat minoritatea română din sudul Dunării .

Simpozionul Internaţional al Românilor din Balcani, organizat de Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, a adunat, la Vidin, între 9 şi 11 noiembrie, români din ţara-gazdă, din Serbia şi din România.

"Românii de aici nu sunt recunoscuţi ca minoritate etnică, pentru că statul spune că în Bulgaria nu există minorităţi etnice. Dar există un departament de minorităţi în cadrul Ministerului pentru Dezastre. Pentru ce există acest departament? Noi nu suntem un dezastru pentru Bulgaria!", a spus, în cadrul simpozionului, Ivo Gheorghiev, liderul şi fondatorul Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria.

"Minorităţile sunt tolerate în Bulgaria"

Românii din Bulgaria nu au şcoli, în afară de un liceu în care se învaţă limba română intensiv (adică patru ore pe săptămână, faţă de licee în care se învaţă integral în bulgară, în România), la Sofia, deci departe de zona Vidinului, unde sunt 30 de sate în care se vorbeşte majoritar româneşte. Dacă ar fi recunoscuţi ca minoritate, statul bulgar ar trebui să dea bani pentru şcoli, potrivit cartei minorităţilor din regulamentele UE. Dar aşa, statul bulgar spune candid: vreţi şcoli - de acord, dacă aveţi bani să le faceţi.

"Lucrurile trebuie făcute cu răbdare şi tact. Bulgarii nu pot fi acuzaţi de rea voinţă", a spus în cadrul întâlnirii Execlenţa Sa, Mihail Roşianu, ambasador al României la Sofia, care a îndemnat la "răbdare diplomatică". Numai că elevii din Bulgaria, după ce învaţă la Sofia, la "Liceul Românesc" (atâta cât e el de românesc!) puţină română, vin pe locurile gratuite de la facultăţi şi au acces la burse.

"Unele asociaţii au rol de <> faţă de minoritatea română", a spus Ivo Gheorghiev. Acestea cer bani pentru "certificatul de român", care îţi dă dreptul să studiezi în România. Şi azi se mai practică mita, iar preţurile sunt clar definite. "Se cer între 500 de euro şi 2.000 de dolari pentru o adeverinţă pentru studii. O persoană din familia mea a fost martoră la o asemenea discuţie", a spus Ivan Juvetov, fondator al Centrului Cultural Român din Vidin.

Consulul României la Sofia, Catană Silviu Paul, a explicat pentru "Adevărul" că "minorităţile sunt tolerate în Bulgaria". El a afirmat că românii nu sunt recunoscuţi ca minoritate de autorităţile de la Sofia şi, prin urmare, nu primesc subvenţii de la statul bulgar. Diplomatul român a mai afirmat că doar etnicii turci se bucură de anumite privilegii din partea statului de la sud de Dunăre. Simpozionul Internaţional al Românilor din Balcani, organizat de Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, a adunat, la Vidin, între 9 şi 11 noiembrie, români din ţara-gazdă, din Serbia şi din România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite