O Românie vulnerabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vă veţi întreba, stimaţi cititori - poate, pe bună dreptate - de ce acordăm în ziarul nostru de azi atâta spaţiu comemorării zilei Holocaustului. În fond şi la urma urmelor, este vorba

Vă veţi întreba, stimaţi cititori - poate, pe bună dreptate - de ce acordăm în ziarul nostru de azi atâta spaţiu comemorării zilei Holocaustului. În fond şi la urma urmelor, este vorba despre un eveniment marcat departe de hotarele ţării. Pe de altă parte, în societatea românească, antisemitismul rămâne un fenomen marginal. Ideile antisemite sunt vânturate în cercuri restrânse şi au dea face mai mult cu extravaganţa sau cu neadaptarea socială decât cu politica şi cu ideologia. Ba, nu-i exclus ca în unele cazuri să aibă legătură, mai degrabă, cu patologia. Apoi, la nivel politic, problema a fost rezolvată. România a recurs la asumarea necesară a răspunderilor, iar de acum, studierea problemei cade în sarcina istoricilor.

Şi totuşi, momentul acesta emoţionant, în care milioane de oameni se opresc pentru 60 de secunde spre a-şi aminti de strămoşii lor ucişi în masă şi fără de vreo vină, are şi pentru noi o semnificaţie peste care nu putem trece. Răul petrecut atunci şi ameninţările care planează la orizontul existenţei noastre mai mult sau mai puţin senine de astăzi au un sâmbure comun. Este vorba despre criza valorilor şi a instituţiilor democratice, care a crescut ura, segregarea, fundamentalismul. România nu mai are antisemitism. Are însă o criză a valorilor şi a instituţiilor, care o face vulnerabilă la toate "istmele" de tip nou.

Acolo unde social-democraţia eşuează în a oferi speranţa şi lumina pentru cei care pleacă în viaţă doar cu propria lor putere de muncă, extremismul oferă tentaţia unei răzbunări sociale întunecoase. Unde liberalismul nu reuşeşte să promoveze poveşti de succes, pornite din propriul curaj, propria inteligenţă, din propria capacitate de asumare a riscului şi din propriul gust pentru aventură, radicalismul va veni cu falsele sale modele de reuşită. Şi acolo unde creştin-democraţia nu are forţa necesară de a vorbi clar şi răspicat despre patriotismul luminat, despre valorile familiei şi despre toleranţă, extremismul aduce excluderea, extravaganţa şi fundamentalismul politico-religios.

Se spune că România se află într-o criză politică. Fals. Se află într-o criză a proiectelor şi valorilor în politică. Comemorarea Holocaustului ne arată până unde pot merge ura şi abuzul, în societăţile aflate în criză. Şi ne dau o lecţie despre cât de important este ca, în politică, ultimul cuvânt să-l aibă totuşi valorile, şi nu calculele pragmatice. Altfel, valorile la care ţinem cu toţii vor fi maimuţărite de tot felul de indivizi, la prima vedere amuzanţi, dar care la un moment dat ne pot servi tuturor nişte glume groase, groase de tot.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite