Românie cu aspect de Zăbrăuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţi ai societăţii civile şi ai autorităţilor locale avertizează asupra degradării vechilor imobile Un Bucureşti cu cartiere care se metamorfozează în copii ale

Reprezentanţi ai societăţii civile şi ai autorităţilor locale avertizează asupra degradării vechilor imobile

Un Bucureşti cu cartiere care se metamorfozează în copii ale Zăbrăuţiului. Nu este o viziune romanescă cu nuanţe apocaliptice, ci un semnal de alarmă, cât se poate de real, pe care îl trag reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi ai autorităţilor locale.

Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Habitat Urban, spune că ritmul în care se construiesc noi locuinţe este net inferior celui în care se degradează vechile imobile. De aceea, "riscăm ca în 10-15 ani să avem ghetouri în adevăratul sens al cuvântului şi în România", atenţionează Mereuţă. El avertizează şi asupra gravelor probleme sociale generate de "zăbrăuţizarea" cartierele sărace din marile oraşe. "În fapt, în blocurile vechi, care au şi cel mai mare consum energetic, s-au concentrat familii tot mai numeroase şi care dispun de venituri foarte mici", explică evoluţia fenomenului preşedintele Ligii Habitat.

Şi viceprimarul sectorului 1 din Capitală, Mihai Bazgan, remarcă pericolele generate de degradarea accentuată a fondului locativ. "Dacă nu continuăm într-un ritm susţinut procesul de reabilitare termică a locuinţelor, se poate ajunge la situaţii conflictuale", afirmă Bazgan, care nu uită să puncteze şi continua apreciere a preţului gigacaloriei. Recenta revoltă a periferiilor pariziene este în mintea tuturor. Mult mai inspirate, ţări din regiune, precum Polonia, au rezolvat problema din faşă. Statul a reabilitat construcţiile din proprietatea sa şi abia apoi le-a restituit populaţiei.

Speranţa stă în banii Europei

Marea problemă o reprezintă blocurile construite în perioada anilor 60-70. "Aproximativ 58% din acestea necesită reabilitare din punct de vedere termic", conturează dimensiunea uriaşă a problemei ministrul dezvoltării, lucărilor publice şi locuinţei, Laszlo Borbely. El spune că, în măsuri diferite, circa două milioane de persoane se confruntă cu neajunsuri legate de sfera locuirii. Steagul speranţei este ridicat însă de banii europeni. Borbely a spus ieri, într-o conferinţă de presă, că dezvoltarea urbană integrată va beneficia de fonduri de peste 1,2 miliarde euro prin Programul Operaţional Regional, sume importante fiind destinate reabilitării termice. În prezent, în programul de reabilitare termică sunt cuprinse 1.700 de clădiri, dintre care 620 au fost deja auditate.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite