România a cumpărat cinci drone fără muniție

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România face parte din grupul de 14 țări din cadrul NATO care a decis să achizitioneze cinci vehicule aeriene fara pilot (drone) împreuna cu centrul de comandă și control, a anunțat, duminică, Casa Alba, în prima zi a summit-ul NATO de la Chicago.

UPDATE: Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Chicago, că nu confirmă şi nici nu infirmă comunicatul transmis de Casa Albă cu privire la participarea României la achiziţionarea unor drone, împreună cu alte 13 state.

"Nu mărim taxele pentru nimic. Nu confirm şi nu infirm comunicatul Casei Albe", a spus Băsescu, întrebat care va fi contribuţia financiară a României, din perspectiva achiziţionării dronelor

Cele 14 țari sunt Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, România, Slovacia, Slovenia și Statele Unite.

În comunicatulul Casei Albe se mai menționează faptul că NATO va opera și va asigura mentenanța sistemului din fondurile comune ale celor 28 de țari aliate.

Presedintele Traian Basescu s-a referit, duminică seara, la proiectul Smart Defence, însa nu a precizat că România se află în grupul de 14 țări care va achiziționa cele cinci drone. Nu este clar care este contribuția financiară a României în cadrul acestui proiect.

Casa Alba menționează, în comunicat, faptul că operațiunile din Libia au subliniat deficitul de strângere de informații, supraveghere și misiuni de recunoaștere în cadrul Alianței.

La Chicago, NATO a semnat un contract privind dezvoltarea sistemului de supraveghere terestră din cadrul Alianței, care utilizează drone fără muniție pentru obținerea unor informații cruciale privind potențiale amenințări.

"Aceasta este un tip de înzestrare care nu ar putea fi disponibilă pentru mulți aliați făra ajutorul NATO. Prin împărțirea costurilor putem furniza o mai bună securitate pentru fiecare aliat la un preț mai scazut", se mai arată în comunicat.

Despre acest proiect a vorbit, duminică, și secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, dar nu a menționat, însa, numele țărilor care cumpară drone.

"Astăzi, a fost semnat un contract privind achiziționarea a cinci drone fără muniție care le va da posibilitatea comandanților noștri să identifice amenințări, să identifice ținte sau să vadă ce se întâmplă la orizont, în orice moment", a declarat Rasmussen.

Secretarul general NATO a mai spus că acest proiect este realizat în cadrul Smart Defence, și că alte 20 de proiecte au fost aprobate duminică "menite să furnizeze facilitățile de care avem nevoie la un preț pe care ni-l putem permite", informează Hotnews.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite