România este tot mai vulnerabilă la criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia autohtonă a intrat pe un trend descendent, iar momentul reluării creşterii este incert. Stabilitatea financiară este ameninţată de creşterea datoriei externe pe termen scurt şi de dezechilibrul dintre creditele şi depozitele în valută ale populaţiei şi ale firmelor.

VEZI AICI RAPORTUL BNR - INTEGRAL

Mai citeşte şi:

adevarul.es Românii din Spania scot bani frumoşi din orele suplimentare
adevarul.es Banca Mondială: Spania, codaşa ţărilor industrializate
România  are corupţie ca-n Cuba
Patronii sunt din ce în ce mai pesimişti

Contracţia economiei româneşti cu 6,4% în primul trimestru al acestui an reflectă o înrăutăţire a situaţiei financiare a companiilor şi o creştere a şomajului.

În aceste condiţii, sistemul financiar, în special băncile, ar putea suporta „repercusiuni negative deosebite“, se arată în Raportul asupra stabilităţii financiare publicat ieri de Banca Naţională a României (BNR).

Datoria pe termen scurt, cea mai mare problemă

După ani la rând de creştere, economia a intrat pe o pantă negativă şi „există riscul unor scăderi de amploare“. În consecinţă, banca centrală atenţionează că acest risc trebuie luat în calcul de autorităţile române în ajustarea politicilor economice şi financiare.

Una dintre cele mai severe vulnerabilităţi pentru stabilitatea financiară este reprezentată de datoria externă pe termen scurt, ce ocupă o pondere de 43% în totalul datoriei externe. Mai mult, peste 80% din datoria externă pe termen scurt aparţine sectorului privat.

Situaţia este determinată de reducerea finanţărilor externe şi de percepţia riscurilor României. Totuşi, în ultima perioadă, această vulnerabilitate a cunoscut o scădere a intensităţii pe fondul angajamentului luat de principalele bănci-mamă de a-şi menţine expunerea din România şi a semnării acordurilor cu FMI şi cu Uniunea Europeană.

De asemenea, stabilitatea financiară a României este ameninţată de dezechilibrul tot mai mare dintre activele (creditele) şi pasivele (depozitele) în valută ale populaţiei şi ale firmelor, care în ultimii cinci ani „s-a majorat de peste şase ori“, potrivit BNR.

Băncile pot absorbi şocuri moderate

Deteriorarea activităţii economice din ultima parte a anului trecut şi de la începutul lui 2009 va îngreuna serviciul datoriei către bănci, iar „IMM prezintă riscul de credit cel mai mare“. În plus, cererea crescută a companiilor pentru credite pe termen scurt constituie o slăbiciune a sectorului. În ceea ce priveşte populaţia, BNR constată o creştere a gradului de îndatorare, îndeosebi în valută, în condiţiile în care rata restanţelor s-a majorat, iar averea netă s-a deteriorat.

Deşi sectorul bancar românesc este unul bine capitalizat şi înregistrează rezultate bune, având capacitatea de absorbţie a unor şocuri moderate, acesta prezintă două vulnerabilităţi pregnante: riscul de lichiditate şi cel de credit. Începând cu sfârşitul lui 2008, „băncile au înregistrat o deteriorare, dar nu uniformă, a portofoliului de credite, pe fondul temperării activităţii economice şi a deprecierii leului“, notează autorii Raportului BNR.

În context european, sistemul bancar românesc se încadrează favorabil atât în ceea ce priveşte calitatea portofoliilor, cât şi gradul de acoperire cu provizioane a împrumuturilor neperformante.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite