România, vicecampioană europeană la corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

la percepţia fenomenului corupţiei de către oamenii de afaceri şi evaluatori. Raportul a fost făcut public, ieri, de Transparency International România, în acelaşi timp cu celelalte ţări.

la percepţia fenomenului corupţiei de către oamenii de afaceri şi evaluatori.
Raportul a fost făcut public, ieri, de Transparency International România, în acelaşi timp cu celelalte ţări. Raportul arată o strânsă legătură între corupţie şi sărăcie. Clasamentul din 2006 cuprinde 163 de ţări din întreaga lume, pe care le notează pe o scară de la 0 - foarte corupte, la 10 - deloc corupte, pe baza sondajelor de opinie specializate şi a rapoartelor a 9 evaluatori independenţi, precum Banca Mondială sau Forumul Economic Mondial.
România se clasează pe locul 84, obţinând un scor de 3,1 puncte, care o plasează la egalitate cu Algeria, Madagascar, Mauritania, Panama şi Sri Lanka.
Tara noastră este devansată de toate celelalte ţări din Europa de Est cu excepţia Albaniei, clasată pe locul 111. România a obţinut un scor mai slab decât Republica Moldova, aflată pe locul 79 sau Bulgaria, locul 57. Conform TI România, clasamentul privind percepţia corupţiei ar putea arăta că oamenii de afaceri ar fi mai interesaţi de Bulgaria decât de România. Pe primul loc al ţărilor percepute ca având cel mai scăzut nivel de corupţie se află Finlanda, Islanda şi Noua Zeelandă, la polul opus situându-se Haiti, Irak, Guineea sau Myanmar. În ceea ce priveşte România, punctajul obţinut în 2006 arată, conform Transparency International, că reformele anticorupţie nu au produs efecte reale, percepţia fiind aceea că nu s-au înregistrat schimbări majore. "Scorul astfel obţinut trebuie să constituie un semnal de alarmă pentru oficialii de la Bucureşti, aceştia trebuind să materializeze angajamentele politice în orientarea reformelor către obţinerea unor rezultate concrete", sunt de părere reprezentanţii Transparency International România. Cel mai bun punctaj privind percepţia corupţiei, România l-a înregistrat în 1997, însă acest an a fost primul în care s-a întocmit un astfel de raport. În acest moment, media privind percepţia corupţiei în statele membre UE este de 6,74, adică dublu faţă de România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite