România, veriga slabă în securizarea graniţelor UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Conturi Europeană critică utilizarea greşită a fondurilor comunitare

de Conturi Europeană de la Luxemburg critica managementul fondurilor PHARE de către România. Acum avertizează, într-un nou raport, că fondurile primite de Bucureşti şi de Sofia pentru securizarea graniţelor au fost defectuos utilizate.
"În România, situaţia (securităţii graniţelor - n.r.) frizează suprarealismul", comentează publicaţia "Europeplusnet". "Două dintre ambarcaţiunile de patrulare fluvială, care au costat fiecare 300.000 de euro, nu pot fi utilizate în Delta Dunării în timpul iernii (deci trei luni pe an), spune chiar poliţia de frontieră română, din cauză că Dunărea îngheaţă", se arată în raport, la punctul 49 c. În specificaţiile tehnice primite odată cu fondurile se spune că ambarcaţiunile trebuie să fie funcţionale zi şi noapte şi că au capacitatea de a naviga şi când fluviul este îngheţat. "Cu alte cuvinte, instrumentele plătite din banii contribuabililor europeni sunt nefuncţionale un sfert din an", se scrie în articol. În consecinţă, traficanţii de tot felul, cu condiţia să fie echipaţi pentru frig, pot să-şi vadă de treabă în această iarnă, precizează maliţios "Europeplusnet".
Situaţia de la vecini "frizează grotescul"
Situaţia securizării frontierelor este la fel de îngrijorătoare, frizând grotescul şi în cazul Bulgariei. "Inspectoratul general al poliţiei de frontieră bulgare a spus că nu a alocat niciun fel de buget pentru întreţinerea sistemului de radiocomunicaţie finanţat de UE, pentru perioada în care termenul de garanţie al echipamentului va fi expirat", atrage atenţia raportul Curţii de Conturi. "În contextul în care cele două ţări vor fi noile graniţe ale UE, merită reflectat asupra acestor carenţe", comentează "Europeplusnet". România şi Bulgaria sunt verigile slabe în securizarea graniţelor europene. "Prin urmare, toată lumea înţelege de ce aceste două ţări nu sunt acceptate imediat după aderare în spaţiul Schengen", conchide articolul, precizând că acelaşi lucru s-a întâmplat cu cele 10 state care au aderat la UE, în 2004.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite