România face tuşa!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile locale reprezintă pentru preşedintele şi pentru primul ministru o miză mai importantă decât o amărâtă de criză alimentară globală Când vorbim despre marile obiective ale

Alegerile locale reprezintă pentru preşedintele şi pentru primul ministru o miză mai importantă decât o amărâtă de criză alimentară globală

Când vorbim despre marile obiective ale României în competiţia globală este ca şi cum am vorbi despre vremea londoneză: tot timpul e ceaţă. Dezbaterile sunt mai mult absente, iniţiativele româneşti aşişderea. Trebuie că liderii noştri au un stil cât se poate de personal de a promova interesele naţiunii. Le place să treacă neobservaţi.

Doar aşa se poate explica, de pildă, inexistenţa reprezentării româneşti la vârf în cadrul conferinţei mondiale FAO, desfăşurată între 3 şi 5 iunie la Roma. Mai ales că absenţa preşedintelui sau a premierului a venit la câteva zile după un alt "forfait" de proporţii - cel de la summitul de la Kiev, unde s-a discutat despre reducerea dependenţei energetice a regiunii faţă de Rusia.

La Roma, 50 de şefi de state şi de guverne, secretarul general al ONU, preşedinţii FMI, Băncii Mondiale şi Organizaţiei Mondiale a Comerţului au discutat despre criza alimentară globală.

Lideri precum Sarkozy, Berlusconi sau Zapatero au exprimat poziţiile ţărilor lor, dar printre vorbitori s-au aflat şi preşedinţi ai unor state mai mici, ca de exemplu Croaţia sau Slovenia. România, cu extraordinarul ei potenţial agricol, ar fi putut avea un cuvânt greu de spus, dacă ar fi fost reprezentată la nivel de şef de stat sau de guvern şi nu doar de ministrul agriculturii, Dacian Cioloş - un tehnocrat remarcabil, dar nu un vizionar politic.

În paranteză fie spus, o concluzie a conferinţei a fost legată de necesitatea întăririi micilor ferme agricole, aspect care ne-ar putea avantaja, dacă am şti să ne urmărim interesele. Se pare însă că alegerile locale reprezintă pentru preşedintele nostru (dar şi pentru primul ministru) o miză mai importantă decât o amărâtă de criză alimentară.

Chit că preţul alimentelor pe plan mondial a crescut cu peste 50% de la începutul anului. Să nu ne mai mirăm atunci că principalul dosar european care priveşte azi România este cel legat de infracţiuni - comise de ţigani sau nu.

Şi nici să nu ne mai plângem că alţii iau decizii peste capetele noastre! Apropo, preşedintele României s-ar fi putut folosi de prezenţa sa la Roma şi pentru a-şi susţine poziţia în privinţa noilor legi antiimigraţie şi a periculoaselor tendinţe de a-i identifica pe români drept o naţie de delincvenţi - o poziţie pe care o aşteptăm cu toţii, cam de multă vreme.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite