In Romania trebuie sa inceapa sa se miste lopetile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interviu cu Gheorghe Pogea, ministru de stat pentru coordonare economica

Gheorghe Pogea, ministru de stat pentru coordonarea economica din guvern, a fost directorul general al Siderurgica Hunedoara intre 1996 si 2001. Este cunoscut drept "nebunul" care a avut curajul sa inchida fluxul Siemens Martin, ce aducea zilnic mari pierderi Combinatului din Hunedoara. Inchiderea SM a dus si la disponibilizarea unui mare numar de salariati, dar combinatul a fost salvat.
- Veti aduce aer proaspat si in guvern?
- Tot ceea ce doresc este sa dau coerenta politicilor guvernamentale in domeniul economic. Ma intereseaza modul in care va fi utilizat banul public. Trebuie sa mearga pe proiecte, care sa asigure dezvoltarea, valorificarea resurselor tarii, competitivitatea structurilor economice si integrarea Romaniei in UE.
- Punctual, la ce proiecte va referiti?
- La cele multianuale. Acestea trebuie sa aiba o durata de 5-6 ani si sa continue, indiferent de cine vine la putere. Ma refer la Coridorul 9, la Coridorul paneuropean si la reabilitarea si modernizarea retelelor nationale. Marele meu avantaj este ca sunt ,liber" si imi pot permite sa fiu ,atent" la eficienta si responsabilizarea banului public. Acesti bani nu trebuie cheltuiti decat atunci cand este oportun.
- Cum veti reusi aceasta performanta?
- Prin transparenta utilizarii fondurilor. In 2006, ele trebuie sa mearga in sustinerea proiectelor de infrastructura, in dezvoltarea rurala, a agriculturii, in educatie, cercetare si sanatate. Cercetarea, spre exemplu, va primi in 2006 o suma dubla fata de 2005.
- Care sunt domeniile ce vizeaza integrarea Romaniei in UE?
- Securizarea frontierelor si controlul traficului de persoane. Insist pe ideea ca fondurile se vor aloca exclusiv pe proiecte care implica un procent puternic de cofinantare. Ca sa primesti, trebuie sa si dai. Iar in Romania trebuie sa inceapa sa se miste lopetile.
- La sfarsitul lunii octombrie se intoarce delegatia FMI. Va veti implica in discutii?
- Ma voi implica in cele care privesc imbunatatirea managementului si alocarii resurselor bugetare in domeniul economic. Tot din fondurile bugetare trebuie sa cheltuim mai multi bani pentru investitiile publice si sa cheltuim mai putin pe consum. Pentru aceasta, imi propun un dialog cu sindicatele, cu patronatele si cu reprezentantii societatii civile.
- Promiteati un cod fiscal nemodificat in 2006. Veti aduce, totusi, un element nou?
- Desigur, reducerea cu 2 la suta a impozitului pe contribuabil, dar si reducerea, incetul cu incetul, a evaziunii fiscale. Intentionez sa reduc economia subterana de la 30 la suta, cat este acum, adica aproximativ 28.000 miliarde de lei, la un nivel mult mai mic. Dar incet, prin masuri legislative.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite