România, ţinută sub "duş rece" de Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ianuarie 2007 devin membre ale Uniunii Europene, este un "duş rece" pentru România, a declarat Ungureanu într-un interviu acordat Reuters.Bucureştiul, "victimă colaterală" a populismului

ianuarie 2007 devin membre ale Uniunii Europene, este un "duş rece" pentru România, a declarat Ungureanu într-un interviu acordat Reuters.
Bucureştiul, "victimă colaterală" a populismului
Invocând estimările eronate ale Londrei asupra numărului de imigranţi din cele 10 state intrate în UE în 2004, ministrul a calificat Bucureştiul şi Sofia drept victime colaterale ale unui război mediatic populist. "În loc de 50.000, au fost sute de mii. Guvernul britanic a fost determinat astfel să abordeze subiectul mai dur, transformând România şi Bulgaria într-un fel de victime colaterale, prin încercarea de a reduce o presupusă invazie a muncitorilor români şi bulgari", a afirmat el. Marea Britanie va accepta totuşi "căpşunari" din România care pot face munca necalificată din agricultură şi la procesarea alimentelor. Deşi Ungureanu spunea că restricţiile îi privesc mai ales pe românii necalificaţi, şi cei calificaţi au nevoie de permis de muncă şi de o asigurare dată de angajatorul britanic autorităţilor că nu există vreun conaţional care să poată ocupa jobul râvnit de român sau bulgar.
Ungureanu critică tabloidele britanice
"Există o prevedere. Sper că va funcţiona. Permiteţi-mi să sper că statisticile vor aduce noi argumente pentru revizuirea acestor restricţii", a adăugat el, criticând însă tabloidele britanice care se fac responsabile de decizia luată de guvernul Blair.
"Tonul unor articole a fost clar peiorativ. Îmi imaginez că acestea au creat un fel de opinie care, în final, a reuşit să se întipărească în decizia politică şi să servească drept un fel de motivaţie de fond pentru decizia politică", a menţionat Ungureanu.

Hotelierii scoţieni plâng după angajatul român
Angajatorii scoţieni susţin că s-ar putea confrunta cu o criză a forţei de muncă din cauza restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor, după aderare. Închiderea porţilor va avea un efect negativ asupra pieţei muncii din Scoţia, a precizat şi publicaţia specializată "Personnel Today". Tot mai mulţi angajaţi sunt necesari în domeniul restaurantelor, hotelier şi al construcţiilor, a adăugat sursa citată. Lipsa forţei de muncă în anumite sectoare se va resimţi în curând, iar lucrătorii imigranţi ar putea fi utili pieţei muncii din Scoţia, a menţionat publicaţia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite