România, ţintă pentru General Electric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigantul american vrea să deschidă o fabrică de echipamente energetice în Est, iar ţara noastră este o opţiune serioasă. Atenţia din ce în ce mai mare acordată tehnologiilor curate în

Gigantul american vrea să deschidă o fabrică de echipamente energetice în Est, iar ţara noastră este o opţiune serioasă.

Atenţia din ce în ce mai mare acordată tehnologiilor curate în industria energetică, dar şi dezvoltarea producţiei de energie din surse regenerabile a făcut ca cererea de echipamente pe acest segment să explodeze. De aceea, General Electric, unul dintre liderii mondiali în domeniu, intenţionează să îşi deschidă o nouă unitate de producţie pentru echipamente energetice.

România este luată în calcul cât se poate de serios, a declarat, pentru "Adevărul", Rod Christie, director GE Energy pentru Europa Centrală şi de Est, Rusia şi CIS.Europa Centrală şi de Est a devenit o piaţă extrem de interesantă pentru furnizorii de echipamente în domeniul energetic. Aceasta datorită dezvoltării rapide a proiectelor de retehnologizare a producătorilor de energie sau datorită interesului crescut, mai ales pentru producţia de energie eoliană.

Potrivit lui Rod Christie, producătorii de turbine eoliene, de exemplu, au deja contractată producţia pe următorii doi-trei ani. În aceste condiţii, deschiderea unei fabrici de echipamente pentru industria energetică devine viabilă.

Rod Christie nu a oferit detalii despre investiţie, precizând doar că aceasta ar putea fi construită în România.
Carmen Neagu, country executive pentru România, Bulgaria şi Moldova al GE Energy, ne-a declarat că la această fabrică se va produce o gamă variată de echipamente, printre care turbine cu gaze. "În perspectivă, s-ar putea produce aici şi turbine eoliene. Depinde însă de cum evoluează cererea pe piaţă", a precizat aceasta. Oficialul a afirmat ca GE prospectează întreaga regiune.

"Ne uităm la Polonia atent, la piaţa rusă şi suntem deschişi pentru toate pieţele emergente, România, Moldova, Ungaria", a spus Carmen Neagu.Pe de altă parte, GE se află în negocieri cu doi mari investitori din România pentru livrarea de echipamente eoliene. Unul din cele două proiecte, pentru o fermă de 100 MW, este foarte avansat, celălalt, de 50 MW, fiind în fază incipientă a discuţiilor. Acestea vor avea la bază turbine de 2,5 MW, iar în 2008 ar putea fi livrată prima tranşă de capacităţi.

Rod Christie a declarat că până la sfârşitul anului vom avea mai multe detalii, recunoscând că "în trecut" a purtat discuţii şi cu Enel, care intenţionează să investească în energie eoliană în România.

Vântul, o resursă din ce în ce mai competitivă

De asemenea, GE mai are în România două proiecte pe producţia de energie în cogenerare, unul cu o autoritate locală, altul cu o companie. Oficialul GE ne-a mai declarat că a purtat discuţii şi cu guvernul, pentru livrarea de echipamente în proiectul finalizării reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

În opinia lui Rod Christie, Polonia poate deveni liderul regional în producţia de energie regenerabilă, îndeosebi eoliană. Pe locul doi stă România, deci este a doua piaţă de interes pentru GE. "În Europa Centrală şi de Est, cel mai mare potenţial de dezvoltare a producţiei de energie eoliană se înregistrează în Polonia şi România, iar volumul proiectelor de acest tip a crescut foarte mult în ultimul timp", a spus oficialul GE.

El a explicat că aceste ţări, ca şi alte state din regiune membre ale UE, tind să se apropie de pieţele vestice şi datorită obligaţiilor impuse de legislaţia europeană. La nivel global, atenţia acordată regenerabilelor a fost influenţată de evoluţia spectaculoasă a preţului petrolului, dar, între timp, a devenit şi o problemă de responsabilitate socială.

O problemă este că implementarea de tehnologii curate şi dezvoltarea de proiecte în producţia de energie regenerabilă depinde încă foarte mult de subvenţiile şi stimulentele fiscale pe care guvernele le acordă acestui gen de investiţii. Christie a explicat că tehnologiile curate continuă să fie destul de scumpe, iar furnizorii de electricitate cumpără energie verde pentru că sunt obligaţi, şi nu pentru că preţul acesteia ar fi competitiv.

Cu toate acestea, el începe să fie din de ce în ce mai atractiv, datorită creşterii preţului petrolului şi investiţiilor în eficientizarea centralelor eoliene. "După cărbune, energia eoliană va fi cel de-al doilea segment larg peste câţiva ani, atât din cauza obligaţiilor impuse de UE, dar şi pentru că fermele eoliene actuale vor fi înlocuite cu tehnologii mai competitive", a declarat Christie.

Grupul General Electric este prezent în Europa de Sud-Est din 1984, centrul executiv fiind stabilit în România.
Pe partea de echipamente, principalii competitori sunt Siemens, Alstom şi MHI.

În Europa Centrală şi de Est, cel mai mare potenţial de dezvoltare a producţiei de energie eoliană se înregistrează în Polonia şi România, iar volumul proiectelor de acest tip a crescut foarte mult în ultimul timp
Rod Christie,
director GE Energy pentru Europa Centrală şi de Est, Rusia şi CIS

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite