România testează bezna de Ziua Mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Mediului e celebrată astăzi în toată lumea prin acţiuni constructive. Unii plantează copaci, alţii ecologizează zonele murdare sau participă la campionate verzi de tenis.

Ziua Mediului e celebrată astăzi în toată lumea prin acţiuni constructive. Unii plantează copaci, alţii ecologizează zonele murdare sau participă la campionate verzi de tenis.

Românii au ales un mod inedit de marcare a evenimentului. La iniţiativa Ministerului Mediului, 20 de oraşe din întreaga ţară vor stinge lumina începând de la ora 21.30.

Astfel, în multe dintre localităţi, autorităţile au anunţat că vor opri iluminatul public peste tot. Astfel, românii vor sta pe întuneric în Cluj Napoca, Satu Mare, Vaslui, Botoşani, Suceava şi Isaccea.

În Capitală, Timişoara şi Galaţi curentul electric va fi oprit în parcurile mari. Reprezentanţii Ministerului Mediului susţin că ei au făcut recomandarea ca lumina să fie stinsă maximum cinci minute, dar unele autorităţi au spus că vor opri curentul o jumătate de oră.

Ecologiştii spun că, deşi măsura e simbolică, ea mai degrabă aminteşte de vremurile comuniste, când România stătea în beznă ore în şir.

În toată lumea, ecologiştii organizează acţiuni simbolice prin care vor să atragă atenţia asupra distrugerii naturii

În timp ce restul europenilor sărbătoresc mediul prin acţiuni concrete, autorităţile de la Bucureşti le amintesc românilor de jumătatea de secol petrecută în beznă.

Mediul este sărbătorit, în fiecare an, la nivel mondial în data de 5 iunie. Ziua a fost stabilită în anul 1972, când Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a celebrat Conferinţa "Ecologia Umană" de la Stockholm.

Importanţa acestei zile este dată, de asemenea, de faptul că, în aceeaşi zi, Adunarea Generală a stabilit crearea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP). Aşadar, de mai bine de 35 de ani, ziua de 5 iunie a devenit unul din instrumentele prin care ONU atrage atenţia asupra problemelor de mediu care ar trebui să preocupe atât factorii de decizie, cât şi opinia publică.

În anii trecuţi, Ziua Mediului a fost sărbătorită prin parade ale bicicliştilor, raliuri de stradă, concursuri şcolare, acţiuni de plantare a copacilor, campanii de reciclare ori de colectare a deşeurilor.

20 de oraşe fără curent electric

În România, autorităţile au o invitaţie către toate oraşele ţării de a stinge lumina diseară, timp de câteva minute.

Până acum, au confirmat participarea la "rămânerea în beznă" 20 de oraşe. În multe dintre acestea, autorităţile au anunţat că vor opri iluminatul public peste tot. Astfel, românii vor sta pe întuneric în Cluj-Napoca, Satu-Mare, Vaslui, Botoşani, Suceava şi Isaccea. În Capitală, Timişoara şi Galaţi curentul electric va fi oprit în parcurile mari.

Reprezentanţii Ministerului Mediului susţin că au vrut să continue ideea "brevetată" de iniţiatorii programului "Ora Pământului", prin care în fiecare an se stinge lumina timp de o oră, în mai multe oraşe ale lumii, în data de 22 aprilie (Ziua Pământului). "În aprilie nu ne-am implicat foarte mult în acest program şi, de aceea, am decis să reluăm această idee de Ziua Mediului.

Am lansat invitaţia către toate oraşele din ţară şi am propus ca lumina să fie stinsă maximum cinci minute, urmând ca autoritătile locale să decidă cât va fi întrerupt iluminatul public", au declarat reprezentanţii ministerului.

Ecologiştii critică ideea

Ideea e criticată de ecologişti care spun că aşteptau activităţi constructive. "Este pentru prima dată când autorităţile centrale din România fac ceva vizibil de Ziua Mondială a Mediului. Stingerea luminii este un simbol pentru toate acţiunile care ar trebui întreprinse pentru mediu, dar cred că se pot face activităţi mult mai constructive, cum ar fi plantarea unui copac", a declarat Gabriel Păun, coordonator campanii Greenpeace România.

Alte evenimente

Ambasada Marii Britanii la Bucureşti şi Parlamentul European lansează astăzi la ora 16.00 muzeul obiectelor din materiale reciclabile în Parcul Carol

Muzeul Ţăranului Român deschide prima grădină tradiţională din Bucureşti, la ora 11.00

Asociaţia "Bate Şaua" va lansa duminică un concurs de biciclete în Parcul Herăstrău, unde va fi lansat un lanţ de biciclete

Marş ecologic, în premieră

Primul marş ecologic, din judeţul Bacău, se va desfăşura, astăzi, sub sloganul "Drumul spre o viaţă sănătoasă".

Prin această acţiune, Asociaţia Iubim Natura împreună cu Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Regiunea1 NE şi Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bacău promovează bicicleta şi beneficiile mersului pe jos ca alternative viabile şi preferabile traficului rutier din oraşe.

"Adoptarea acestui tip de deplasare în oraşe va reduce poluarea şi va elimina blocajele cauzate de numărul mare de autoturisme", ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Iubim Natura, Florin Suciu. La acest marş se aşteaptă participarea a peste 500 de elevi şi adulţi, dar şi adepţi ai unei vieţi ecologice şi sănătoase.

Fiecare şcoală are ca temă crearea unui afiş sau a unui banner care să reprezinte cât mai bine Ziua Mediului. Cele mai bune realizări vor fi premiate. La final, se va citi o scrisoare adresată primarului din Bacău şi locuitorilor, prin care se va cere sprijinul în promovarea bicicletei şi a mersului pe jos.

Să reducem emisiile de CO2!

Folosind bicicleta sau transportul în comun vom reduce poluarea
Economisind apa scutim o mare catitate de energie necesară în procesul de purificare a acesteia
Reparând un robinet stricat, se evită irosirea a 30 de litri de apă pe zi
Folosind becuri ecologice şi baterii reîncărcabile

Săptămâna Verde

Cea mai importantă conferinţă anuală pe tema politicilor de mediu europene a început pe 3 iunie, în clădirea Charlemagne

Evenimentul, care se află la cea de-a opta ediţie, se va încheia vineri, fiind aşteptaţi aproximativ 4.000 de vizitatori din întreaga Europă

Cei care nu au reuşit să se înscrie până acum, o pot face de-acum încolo. La intrare sunt puse la dispoziţie mai multe calculatoare, înscrierile putându-se face pe loc

La "Săptămâna Verde" sunt prezenţi atât reprezentanţi ai guvernelor, cât şi cei ai marelui public

Parlamentarii europeni cer echilibru pentru folosirea biocombustibililor

Europenii au început sărbătorirea Zilei Mediului încă de la începutul săptămânii, prin diverse evenimente reunite sub numele de "Săptămâna Verde".

Tema principală a manifestării se axează pe utilizarea, într-o manieră responsabilă, a resurselor planetei, la nivelul întregului glob. Oficialii europeni au stabilit şi un slogan pentru manifestaţie: "O singură planetă, nu o irosiţi !" .

Standarde pentru mediu

Toată săptămâna va avea loc o serie de 38 de conferinţe ghidate de o temă generală: utilizarea durabilă a resurselor. Vor fi puse în discuţie alte patru sub-teme: resursele şi gestionarea deşeurilor, consumul şi producţia durabilă, natura şi biodiversitatea şi schimbările climatice.

Obiectivul principal: definirea celor mai eficiente mijloace pentru ameliorarea mediului natural european pentru acum şi pentru anii care vor veni.

Evenimentul a început printr-o conferinţă susţinută de comisarul european pe probleme de mediu, Stravros Dimas. Acesta a răspuns la întrebările jurnaliştilor legate de standardele de mediu obligatorii pentru produsele din domeniul energetic.

El a spus că vor încerca să extindă standardele obligatorii şi pentru celelalte produse care nu sunt neapărat din domeniul energetic, dar care au o strânsă legătură cu acesta.

Folosiţi cu măsură carburanţii verzi!

Comisarul de mediu a vorbit şi despre o propunere privind revizuirea criteriilor de durabilitate a biocombustibililor. "Trebuie să analizăm aspectele sociale şi pe cele de mediu pe care le implică dezvoltarea biocarburanţilor. Trebuie să analizăm efectele negative pe care le poate provoca folosirea culturilor pentru producţia de biocarburant", a menţionat Stavros Dimas.

El a adăugat că ar trebui promovaţi biocarburanţii din cea de-a doua generaţie. De asemenea, Dimas a mai spus că se va găsi un echilibru în ceea ce priveşte criteriile de durabilitate ale biocarburanţilor.

Biomasa nu ridică preţul la alimente

Energia produsă din surse regenerabile a fost şi tema principală a comisiei europene pentru mediu de la Parlamentul European.

Parlamentarii au adus în discuţie conjunctura în care are loc dezvoltarea surselor energetice alternative: tendinţa de creştere a preţului pe barilul de petrol care se va menţine, încălzirea globală care reprezintă una dintre marile probleme ale umanităţii, oceanele şi vegetaţia nu mai au capacitatea de absorbţie a dioxidului de carbon aşa cum se întâmpla înainte, pentru că oceanele devin acide şi în felul acesta vegetaţia devine sursa de dioxid de carbon.

Cu această ocazie, Anders Wijkman, parlamentar european din partea Partidului Popular European, a spus că avem nevoie de o abordare multiplă privind eliminarea treptată a combustibililor fosili şi foarte multă cercetare pentru promovarea energiei verzi. El a înaintat ideea că biomasa reprezintă una dintre soluţii.

Nu a uitat însă să specifice şi problemele pe care le întâmpină această sursă de energie.

Parlamentarul a afirmat însă că este o mare exagerare să spunem că ridicarea preţului la alimente este cauzat de folosirea culturilor pentru biocarburanţi, având în vedere că numai 0,5 la sută din terenurile arabile sunt cultivate în special pentru obţinerea de biocarburant.

Omul este pe cale de a consuma resursele naturale ale planetei într-un ritm alarmant şi puţini oameni sunt conştienţi de gravitatea fenomenului
Stavros Dimas,
comisarul european al mediului

Evenimente din lume

Anglia

Compania energetică Centrica a convocat într-unul dintre birourile sale din Windsor 1.200 de salariaţi. Ei vor fi sfătuiţi cum să protejeze mediul, economisind energia electrică acasă şi la serviciu.

Turcia

Cetăţenii din Ankara sunt invitaţi la un picnic tradiţional de către asociaţia Selma Dekeli. Împreună cu rudele sau cu prietenii, ei sunt rugaţi să planteze, fiecare, câte un copac.

Grecia

În oraşul Ioustinianou se desfăşoară Campionatul Verde de Tenis. Fiecare persoană care ia parte la acest eveniment este rugată să doneze doi dolari pentru mediu.

Polonia

Studenţii din Zakopane se întâlnesc pentru a prezenta proiecte de mediu în cadrul unui seminar, urmat de o expoziţie de fotografii.

Egipt

Membrii Institutului de protecţie a mediului, Wadi, din Alexandria, împreună cu reprezentanţi ai Bibliotecii Alexandria organizează întâlniri în aer liber, în cadrul cărora vor fi dezbătute subiecte legate de protecţia mediului înconjurător.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite