România, ţara mea de hoţi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românul necivilizat, hoţ şi violent a intrat în mentalul colectiv al europenilor Să recunoaştem că aşteptăm aventura "tricolorilor" la Euro 2008 cu o strângere de inimă - şi asta nu

Românul necivilizat, hoţ şi violent a intrat în mentalul colectiv al europenilor

Să recunoaştem că aşteptăm aventura "tricolorilor" la Euro 2008 cu o strângere de inimă - şi asta nu numai din cauza forţei adversarilor din grupă. Problema cea mare vine de dincolo de fotbal: parcă mai mult decât oricând, românii care merg în Elveţia şi Austria poartă asupra lor şi mâzga nenorocită a prostului renume pe care naţiunea şi l-a creat deja în Europa.

Clipul în care maşina românească de-abia atinsă simulează un accident teribil, caricatura în care cerşetorul de la colţ de stradă este tratat drept românul tipic sau celălalt clip, cu burtoşii purtând la gât uriaşe lanţuri de aur, sunt, luate fiecare în parte, doar nişte glume nevinovate. Puse cap la cap însă, dau imaginea pe care europeanul de rând şi-a creat-o despre noi.

Poate că editorul care s-a oprit asupra fotografiei cu burtoşii de la malul mării avea o problemă personală cu românii, fiindcă vreunul i-a spart casa ori i-a săltat portofelul în metrou.

Dar poate că a ales acea imagine dintr-un simplu automatism. Dacă-i aşa, e grav! Înseamnă că românul necivilizat, cerşetor, hoţ şi violent a intrat în mentalul europenilor la fel ca şi francezul gurmand, englezul rigid ori cehul băutor de bere.

Degeaba ne vom plânge că europenii nu vor să vadă codrul cel verde din pricina unor biete uscături dacă nu ne vom asuma această problemă şi nu vom pricepe că soluţia stă nu doar în coerciţia din partea autorităţilor sau în costisitoare campanii de imagine. Soluţia vine mai ales din educaţie şi din efortul fiecăruia de a se civiliza.

România va produce hoţi, spărgători sau burtoşi cu lanţuri de gât câtă vreme elevii de şcoală şi de liceu vor continua să bată străzile în loc să fie în clase, câtă vreme tinerii îi vor jigni pe cei în vârstă, pe trotuar, în parc sau în tramvai. Sau câtă vreme societatea va fi alcătuită din indivizi aflaţi în permanent război unii cu ceilalţi, şi nu din comunităţi.

De aici trebuie să pornim în a reconstrui relaţia noastră cu Europa. Ne bucurăm că avem iarăşi o bună echipă de fotbal şi suntem mândri că ţara cunoaşte un adevărat boom investiţional.

Dar, dacă expansiunea economică măreşte doar numărul SUV-urilor de pe străzile noastre prăfoase, îngroaşă doar cozile la supermarketuri şi nu aduce mai multă civilizaţie şi respect de sine, înseamnă că am pierdut vremea degeaba. Hai, România!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite