România, ţara exploziilor la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima dramă generată de acumulările de gaze a transformat un bloc din Zărneşti într-un imobil-fantomă, un om a murit, altul e la chirurgie plastică. Este unul din zecile de astfel de

Ultima dramă generată de acumulările de gaze a transformat un bloc din Zărneşti într-un imobil-fantomă, un om a murit, altul e la chirurgie plastică. Este unul din zecile de astfel de accidente care se petrec anual în ţara noastră.

Zărneşti, strada Florilor numărul 25. O adresă fatidică pentru locuitorii din zonă, după ce în urmă cu câteva zile o explozie puternică a răsunat în tot cartierul. Totul din cauza unei centrale termice instalate necorespunzator.

La aproape o săptămână după ce blocul a fost zguduit de suflul unei explozii provocate de acumularea de gaze dintr-un apartament, un miros specific de ars încă dăinuie pe scara imobilului. Pe pereţi, pe alocuri sunt urme de funingine şi de apă. În rest, zidurile nu mai au nici urmă de glet: sunt râcâite până la peretele de beton la ultimul etaj, unde flăcările şi fumul gros au lăsat urme greu de şters.

Locatarii încă trăiesc sub imperiul groazei. În jurul orei 8.30, în acea zi fatidică, acumularea de gaz de la unul dintre apartamente a transformat viaţa oamenilor, în câteva clipe, într-un film de groază. Un bărbat şi-a pierdut viaţa, iar soţia sa este încă internată la Spitalul Judeţean, la Secţia de Chirurgie Plastică.
Cele mai dramatice momente le-au trăit vecinii de pe palierul celor două victime ale exploziei. "După ce m-am dezmeticit după bubuitură, am ieşit afară imediat în casa scării.

L-am văzut pe vecinul care avea hainele în flăcări, iar soţia încerca să-l dezbrace. A fost cumplit: flăcările îi ardeau mâinile, iar el se zvârcolea de durere. Când a fost explozia, eu făceam curăţenia de dimineaţă. Aranjam paturile, aşternuturile. Prima oară am crezut că a căzut un balcon, după o aşa bubuitură înfundată. Am auzit ţipete pe scară, dar am înlemnit, mi-a fost frică să ies din casă…", îşi aminteşte primele clipe de groază Mioara.

Delia Orha, o tânără care locuieşte la două niveluri sub apartamentul unde a avut loc deflagraţia, şi-a sunat de frică mama, anunţând-o că a avut loc un cutremur şi s-a adăpostit sub tocul uneia dintre uşi, aşteptând să treacă dezlănţuirea naturii…

"Eram la mine în cameră când am auzit ca un vuiet. M-am dus la bucătărie şi am scos capul pe geam şi m-am uitat în sus şi nu mi-am dat seama ce s-a întâmplat. Am văzut doar rama de la un balcon care zbura şi a căzut jos", ne-a depănat momentele de groază pe care le-a trăit Ştefan Haraid, cel care locuieşte exact sub apartamentul unde a avut loc explozia.

După ce au venit pompierii şi au început lupta cu flăcările, oamenii au uitat de pericolul care îi pândeşte. Groaza că munca lor de o viaţă se poate deteriora din cauza apei cu care pompierii încercau să stingă flăcările, i-a determinat pe oameni la adevărate fapte de eroism. "Ţâşnea apa prin dozele de curent electric şi prin găurile pe unde au fost tăiate ţevile de la sistemul centralizat de încălzire.

Nu ştiu cum am reuşit în câteva clipe să feresc mobila de apa plină de funingine", ne-a povestit Ştefan Haraid. Capul familiei Orha, care locuieşte cu un etaj mai jos, ne-a relatat că nici măcar nu şi-a dat seama când şi cum de s-a dus să scoată siguranţele de la tabloul electric şi apoi a demontat "lustra" din sufragerie, de unde apa curgea şuvoi în casă.

Încet, încet oamenii au apucat să facă curăţenie, atât cât s-a putut. Ei sunt speriaţi de crăpăturile care au apărut în pereţi şi speră ca autorităţile să trimită specialişti care să evalueze cât de afectată este rezistenţa blocului. Cei de la primărie le-au promis ceva fonduri pentru pagubele produse, dar au ieşit, cu mic,cu mare, şi au spălat negreala de pe toţi pereţii.

De afară, balconul unde a avut loc explozia rânjeşte hâd, iar în interior încăperile sunt goale, flăcările topind totul, inclusiv tencuiala de pe ziduri. Aceasta este una dintre dramele generate de exploziile la domiciliu generate de acumulările de gaze. Cauzele sunt mereu aceleaşi: acumulări de gaze în subsol, instalaţii artizanale în apartamente, inconştienţa. Şi sunt atât de multe astfel de poveşti.

Scurgeri de gaze după regulator? De aceasta e responsabilă asociaţia!

În general, timpul de reacţie al celor de la Distrigaz se încadrează între o jumătate de oră şi trei-patru ore. Însă, de multe ori, problemele nu se rezolvă odată cu venirea echipelor de intervenţie pentru că responsabilitatea nu aparţine numai societăţii de distribuţie. "Distrigaz răspunde numai până la regulator, apoi intră în responsabilitatea noastră, a asociaţiei. De exemplu, acum o lună am făcut o sesizare şi echipa de intervenţie a venit în maximum două ore.

Au oprit gazul pentru că problema a fost după regulator. De aici a început bătaia de cap. Până am găsit firma care a montat instalaţia, care nu mai avea licenţă, până am găsit altă firmă, care să aibă şi un preţ bun, a durat o zi şi jumătate", a povestit propria experienţă cu Distrigaz preşedintele Asociaţiei de Proprietari Drumul Taberei 64, Gheorghe Stănescu. (Diana Opriţă)

Atenţie la sobe!

O altă tradiţie neagră o reprezintă zecile de decese cauzate de intoxicaţiile cu monoxid de carbon. Sobele care nu sunt întreţinute corespunzător reprezintă alte "bombe cu ceas" la domiciliu. Pentru a preveni astfel de evenimete tragice, coşurile trebuie întreţinute, chiar dacă nu sunt folosite o perioadă îndelungată, mai ales că e posibil ca unele să fie înfundate din cauza cuiburilor păsărilor.

"Trebuie curăţată periodic funinginea depusă pe coşurile de fum şi este bine să se evite folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului, cu lungime mare şi coturi montate pe lângă pereţii combustibili. Pe de altă parte este bine să se verifice dacă există vicii de construcţie a coşurilor, ca de exemplu încastrarea în pereţii coşurilor a elementelor combustibile din lemn din planşee şi acoperişuri.

Şi pentru că iarna afumarea cărnii se face de cele mai multe ori în podurile caselor, trebuie ştiut faptul că aceste coşuri care au terminaţiile în spaţiul podului sunt foarte periculoase", ne-a declarat căpitanul Alin Maghiar, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. (Valeria Cupă)

18.05.1998 - Explozie în subsolul unui bloc din cartierul Tei (Bucureşti), soldat cu şapte morţi;
18.10.1998 - Explozie în subsolul unui bloc de pe Strada Aerogării din cartierul Băneasa (Bucureşti), soldată cu rănirea a doi bărbaţi;
3.12.1998 - Explozie în Bd. Dacia, soldată cu doi morţi şi şapte răniţi,
20 de apartamente pulverizate;
10.12.1998 - Explozie
într-un bloc din Craiova, doi bărbaţi şi o fată suferind arsuri
grave;
25.12.1998 - O casă din localitatea Gârbova explodează. Bilanţul: un mort şi o gospodărie distrusă;
3.01.1999 - Explozie
într-un bloc din municipiul Reşiţa, soldată cu un mort şi câteva apartamente distruse;
13.04.1999 - Explozie într-un bloc din Capitală, soldată cu şase oameni grav răniţi şi apartamente distruse;
5.04.1999- Explozie într-un bloc din Piteşti, doi morţi şi şase grav răniţi, apartamente distruse şi oameni sinistraţi;
09.1999 - Un bloc din cartierul Rahova (Bucureşti) a fost zguduit de trei explozii. Apartamente avariate;
7.02.2000 - Dirigintele Poştei din Gara Târgovişte moare în urma exploziei clădirii, după repetate reclamaţii la Distrigaz-Sud;
2.06.2000 - Un imobil de pe
strada Căderea Bastiliei, din Bucureşti, a fost distrus din cauza acumulărilor de gaze. O persoană rănită;
21.06.2000 - Mor opt oameni şi şase sunt grav răniţi în urma exploziei unei fabrici
de alcool din cartierul bucureştean Ferentari;
12.12.2001 - Explozie într-un imobil din
Calea Victoriei,
patru oameni
grav răniţi;
26.10.2002 - Explozie într-un bloc din Dej (Cluj), cu patru răniţi
grav, 50 de sinistraţi şi imobilul distrus;
4.12.2002 - Explozie în Timişoara,
soldată cu şase răniţi grav şi
16 sinistraţi;
15.02.2003 - Explozie în Şoseaua Olteniţei (Bucureşti), generată de acumularea de gaze, care a dus la distrugerea unui bloc întreg;
21.04.2003 - Nouă persoane
au suferit arsuri după o explozie într-o seră din comuna Pitulicea (Buzău), din
cauza acumulării de gaze. Trei
răniţi au murit
la spital;
06.2003 - O explozie devastează un
bloc din zona Domenii (Bucureşti).
11 persoane rănite şi şase apartamente distruse;
06.2003 - Explozie de la o butelie defectă într-un imobil de pe Calea Moşilor, în sectorul 2 al Capitalei. Un
bărbat a fost rănit;
4.11.2003 - Un bloc de locuinţe
din Călaraşi a sărit în aer, murind
şapte persoane;
12.01.2004 - Biblioteca unei şcoli din judeţul Mureş a fost spulberată de explozia unei centrale termice. 148 de copii au scăpat ca prin minune;
17.06.2005 - Două persoane au murit şi alte şapte au fost rănite în urma unei explozii produse la un imobil din cartierul Colentina;
21.12.2006 - Explozie
în judeţul Sibiu, cauzată
de o improvizaţie la
sistemul de apă, în subsolul unei clădiri. Şase case avariate, una dărâmată,
un rănit;
16.08.2007 - Explozie într-un bloc din Constanţa, o persoană a suferit arsuri, iar alta a fost rănită de cioburile aruncate de suflul deflagraţiei. Mai multe autoturisme au fost avariate;
14.09.2007 - Explozie cu nouă victime într-un bloc din Zalău. Două persoane au murit, alte opt persoane au fost rănite, restul locatarilor au fost evacuaţi. Imobil dezafectat;
19.09.2007 - O explozie cauzată de o acumulare de gaze s-a produs într-un imobil din municipiul Orăştie (judeţul Hunedoara), proprietarul casei fiind internat în stare foarte gravă;
19.09.2007 - Două explozii s-au produs, în cursul nopţii şi dimineţii de joi (noaptea de 19 spre 20 septembrie), în judeţul Dâmboviţa, soldate cu şase răniţi;
20.09.2007 - Explozie într-un imobil din Zărneşti în urma căreia a decedat o persoană şi o alta se află încă internată la chirurgie plastică. Apartamente distruse.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite