România, cea mai ridicată inflaţie în septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a înregistrat, în luna septembrie, cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE, de 4,9%, urmată de Ungaria şi Polonia, potrivit Eurostat.

Evoluţia medie a preţurilor de consum, din intervalul octombrie 2008 - septembrie 2009, faţă de precedentele 12 luni, a plasat ţara noastră în primele trei state UE cu cea mai ridicată creştere. Acest indicator contează în criteriile nominale de convergenţă la zona euro.

Astfel, preţurile de consum au crescut în ultimul an, raportat la anul anterior, în medie cu 6,2%. O evoluţie mai accentuată a preţurilor de consum faţă de România a avut doar Letonia, de 6,5%.

Irlanda, Portugalia şi Estonia au cunoscut cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei, de 3%, 1,8%, rspectiv 1,7%.

Ţigările, în topul scumpirilor

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că preţurile de consum au crescut, în septembrie, cu 0,39% faţă de luna august, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au ieftinit cu 0,16%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,79%, iar tarifele la servicii au urcat, în medie, cu 0,51%.

Cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate la ţigări şi tutun (5,78%), ouă (1,85%), alte legume şi conserve de legume (1,7%) şi apă, canal şi salubritate (1,67%).

În general, în septembrie, alimentele s-au scumpit nesemnificativ ori s-au ieftinit, cu excepţia ouălor, a legumelor şi a citricelor, potrivit INS. Citricele şi alte fructe meridionale s-au scumpit cu 1,49%. În schimb, cel mai tare s-au ieftinit cartofii, cu 9,63%, urmaţi de fructele proaspete, cu 5,01%.

Banca Naţională a României (BNR) are pentru finalul acestui an o ţintă de inflaţie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), iar ultima sa prognoză indică un nivel al inflaţiei de 4,3% la finalul lui 2009. Şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) ia în calcul o inflaţie de 4,3% la finalul acestui an.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite