În România, una din şapte ţigări este de contrabandă sau contrafăcută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetul pierde anual din neplata taxelor şi accizelor la tutun aproximativ 220 milioane de euro Majorarea preţurilor la ţigări, ca urmare a creşterii accizelor şi a introducerii taxei pe

Bugetul pierde anual din neplata taxelor şi accizelor la tutun aproximativ 220 milioane de euro

Majorarea preţurilor la ţigări, ca urmare a creşterii accizelor şi a introducerii taxei pe viciu, a dus la triplarea, în ultimii doi ani, a contrabandei. Dintr-o piaţă totală de 1,5 miliarde de euro, în 2006, 15% este reprezentată de ţigări contrafăcute şi de contrabandă. Cumulate, pierderile totale anuale ale statului sunt aproape egale cu încasările din taxa pe viciu.

Creşterea alarmantă a acestui fenomen este cauzată, potrivit autorităţilor şi a producătorilor, atât de creşterea continuă a preţurilor, cât şi de legislaţia neclară care prevede în anumite cazuri de contrabandă doar amenzi contravenţionale.

Potrivit şefului Poliţiei Române, chestorul Dan Valentin Fătuloiu, fenomenul contrabandei s-a dezvoltat în ultimii doi ani din cauza duty-free-urilor, de anul trecut şi până în aprilie anul acesta fiind confiscate ţigări de 2,5 milioane de euro.

Legislaţia neclară favorizează comerţul ilicit

Cea mai importantă sursă a contrabandei este reprezentată în prezent de graniţele României cu Ucraina, Moldova şi Serbia, ca urmare a diferenţei foarte mari între preţul ţigărilor. Dacă în România un pachet de ţigări costă în medie 1,35 de euro, în Ucraina şi Moldova un pachet de ţigări costă circa 0,3-0,4 euro şi se vinde în România cu circa trei sferturi din preţul ţigărilor legale.

Un alt aspect care favorizează contrabanda se referă, potrivit reprezentantului Japan Tabacoo International, Gilda Lazăr, la legislaţie. Aceasta este neclară şi prevede, în multe cazuri, suprapuneri de competenţe.

Producătorii de tutun propun modificarea legislaţiei

JTI şi BAT solicită astfel autorităţilor române revizuirea definiţiei contrabandei prin includerea şi a altor activităţi în sfera acesteia. În acest moment, contrabanda se referă doar la trecerea ilegală de bunuri peste fâşia verde de la graniţă, în vreme ce bunurile ilegale introduse în ţară prin punctele vamale sunt trecute la nerespectarea dispoziţiilor de import-export, iar cei care comercializează astfel de produse nu sunt consideraţi contrabandişti.

Producătorii autohtoni consideră totodată benefică şi trecerea produselor accizate, printre care şi ţigările, în categoria contrabandei calificate, care include traficul ilegal cu arme, droguri, substanţe periculoase sau radioactive şi pentru care pedepsele sunt mai aspre. Întrebat dacă va ţine cont de propunerile producătorilor, ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a precizat că nu trebuie luate decizii rapide, dar modificările unor legi, precum Codul Vamal, ar putea avea loc cel mai devreme în sesiunea parlamentară de toamnă.

O altă propunere legislativă a venit din partea reprezentantului Phillip Morris România, Peter Imre, care consideră necesară o lege care să licenţieze întregul lanţ de distribuţie al ţigărilor, de la producător la detailişti. Astfel, numărul punctelor de vânzare a produselor din tutun ar scădea, iar statul ar putea controla mult mai bine comerţul cu acest tip de produse.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite