România ar putea fi lăsată pe toamnă la integrare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

după-amiază, în plenul Parlamentului European, dacă România şi Bulgaria vor intra sau nu în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007. Spre seară însă, conform unei note interne care circula în

după-amiază, în plenul Parlamentului European, dacă România şi Bulgaria vor intra sau nu în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007.
Spre seară însă, conform unei note interne care circula în rândurile oficialităţilor UE, "progresele în toate domeniile şi în special în domeniile care provoacă îngrijorări serioase vor fi evaluate în septembrie". În funcţie de aceste evaluări ar urma să se recomande data aderării pentru România şi Bulgaria. Cu toate acestea, Comisia Europeană mai discută şi în această dimineaţă asupra celor trei variante posibile: primire necondiţionată în 2007, amânare până în 2008 sau condiţionarea intrării în 2007 de îndeplinirea până în toamnă a unor angajamente. Varianta ultimă pare a fi şi cea mai probabilă.
Atmosfera în rândul observatorilor români la Parlamentul European era cât se poate de optimistă. "Totul va fi bine", a apreciat deputata PNL Mona Muscă. Într-un ultim efort de a-i convinge pe scepticii din Parlamentul European, luni seara a venit la Strasbourg şi ministrul de interne Vasile Blaga. El a făcut presiuni pentru a fi audiat în Comisia pentru drepturile omului şi afaceri interne a PE şi a arătat că România şi-a îndeplinit toate obligaţiile în sectorul pe care-l conduce. Luni seară, târziu, au avut loc şi şedinţele grupurilor politice din Parlamentul European, pentru ca acestea să-şi definitiveze poziţia în legătură cu dezbaterea de azi. Cele mai multe probleme vin din partea creştin-democraţilor germani, care fac parte din grupul popular. Creştin-democraţii germani au declarat, în presa din propria lor ţară, că stabilirea unei date ferme a aderării României şi Bulgariei a fost o greşeală. Preşedintele Comisiei de politică externă a PE, Elmar Brok, a spus că Bulgaria, dar şi România au cheltuit banii Uniunii într-un mod atât de nemulţumitor, încât, în cazul primirii lor în 2007, accesul la plăţile UE ar putea fi limitate încă din primul an.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite