România, cap de pod pentru petrolul azer spre UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a propus Azerbaidjanului să construiască un terminal petrolier în Portul Constanţa, cu o capacitate de 100.000 de metri cubi, informează "Nezavisimaia Gazeta", citată de Rompres. Una

România a propus Azerbaidjanului să construiască un terminal petrolier în Portul Constanţa, cu o capacitate de 100.000 de metri cubi, informează "Nezavisimaia Gazeta", citată de Rompres.

Una dintre cele mai puternice companii petroliere din România, Oil Terminal Constanţa, s-a adresat părţii azere cu propunerea de a construi un terminal petrolier în Portul Constanţa, cu o capacitate de 100.000 de metri cubi, a anunţat directorul pe probleme de dezvoltare al Oil Terminal, Mircea Taiss.

El a afirmat că reprezentanţii Companiei petroliere de stat a Azerbaidjanului (GNKAR) "au manifestat interes faţă de propunerea noastră şi este posibil ca în viitor să fie semnat un acord".
Compania azeră a confirmat pentru ziarul rus că a primit propunerea părţii române, menţionând că, în prezent, conducerea GNKAR analizează eficacitatea economică a proiectului.

România intră în cărţi pentru petrolul caspic

Aşteptându-se la o creştere de până la 65 de milioane de tone anual a volumului producţiei proprii de petrol până în 2010, Azerbaidjanul a dezvoltat deja o rută de furnizare a hidrocarburilor sale pe pieţele europene. Potrivit preşedintelui GNKAR, Rovnag Abdulaev, un element de legătură în acest proiect devine România, unde compania azeră a deschis deja o reprezentanţă.

O dovadă în acest sens este deschiderea la Tbilisi a unei reprezentanţe a GNKAR, dar şi achiziţionarea terminalului petrolier încă nefuncţional de la Kulevi (în apropierea portului Poti). În prima etapă, noul proprietar al terminalului din Georgia contează pe transbordarea a până la 10 milioane de tone de ţiţei pe an cu o creştere ulterioară de până la 35 milioane de tone.
Potrivit unor surse din GNKAR, petrolul din Kulevi va fi transportat cu tancuri petroliere în Portul Constanţa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite