România plăteşte prea mult pentru gazele ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România plăteşte prea mult pentru gazele ruseşti
România plăteşte prea mult pentru gazele ruseşti

Un expert american pe teme energetice este de părere că România plăteşte un preţ "şocant" de mare pentru gazele de import provenite din Rusia, iar autorităţile române trebuie să determine cauzele şi să facă eforturi să remedieze situaţia, întrucât nu trebuie să accepte preţul impus de Gazprom.

Edward Chow, senior fellow, expert în probleme energetice în cadrul Centrului pentru Studii Strategice Internaţionale (CSIS) din Washington D.C, se află în România la invitaţia ministrului de externe Cristian Diaconescu. Chow are o experienţa de 30 de ani în domeniul energiei, atât la nivel industriei energetice, lucrând pentru compania Chevron, cât şi în mediul academic şi al think tank-urilor, fiind consilier inclusiv pentru Administraţia SUA şi pentru companii energetice multinaţionale, relatează NewsIn.

Cu ocazia unei prelegeri publice susţinute astăzi la MAE, expertul american s-a arătat consternat de preţul pe care România îl plăteşte pentru gaz. "Habar nu aveam cât de mari sunt preţurile pe care România le plăteşte pentru gazul de import faţă de alte ţări până să vin aici. Ştiam că este mai mare, puteam să fiu surprins, dar sunt chiar şocat de diferenţa de preţ. Mi se pare ciudat că România plăteşte un preţ semnificativ mai mare decât Bulgaria pentru gaz", a declarat Edward Chow.

O explicaţie ar fi, potrivit expertului CSIS, că producătorul de gaz, în acest caz Gazprom, are interesul să "divizeze şi să cucerească" o piaţă de consum. "Atât timp cât ţările consumatoare nu cooperează şi atâta timp cât nu există o piaţă regională deplin funcţională, ci o serie de pieţe de naţionale, producătorul de gaz va reuşi să obţină maximum de profit economic", a punctat Edward Chow.

"Un jucător puternic pe piaţă, în acest caz Gazprom, îşi poate mări profitul nu numai prin producerea unui volum mai mare de gaz, ci şi prin adaosul comercial. Trebuie să ne punem problema de ce tocmai România permite unui furnizor ca Gazprom să impună un astfel de preţ, pe care nu îl poate cere în altă parte? Este lipsa de interconectivitate, faptul că alte guverne nu permit tranzitarea gazului? Sunt preţurile producţiei interne prea mici?", s-a întrebat Edward Chow.

Expertul a atras atenţia că România poate căuta soluţii pentru remedia situaţia în care se află. "Nu sunt destul de familiarizat cu situaţia din România pentru a oferi o explicaţie pentru ceea ce se întâmplă sau pentru a indica o soluţie, dar aş sugera că sunt paliere pe care se poate lucra pentru a îmbunătăţi situaţia. România nu trebuie să accepte orice preţ pe care monopolul este dispus să vi-l ofere!", a fost sfatul expertului american.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite