Romania nu renunta la pachetul financiar convenit cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romania doreste mentinerea pachetului financiar pe care l-a convenit in timpul Consiliului European din iunie 2005 cu presedintia luxemburgheza a UE, a declarat, seful diplomatiei romane, Mihai

Romania doreste mentinerea pachetului financiar pe care l-a convenit in timpul Consiliului European din iunie 2005 cu presedintia luxemburgheza a UE, a declarat, seful diplomatiei romane, Mihai Ungureanu, care a participat la Conclavul extraordinar al ministrilor de externe ai UE. El a subliniat ca propunerea britanica trebuie privita cu cat mai putina patima politica, deoarece Londra "incearca sa gaseasca un teren de discutie pentru obtinerea unui compromis, la Consiliul European de iarna" care va avea loc saptamana viitoare. Actualul conclav a aratat ca toate tarile membre au amendamente la propunerea britanica referitoare la bugetul UE pentru perioada 2007-2013, insa a remarcat ca oferta britanicilor contine si anumite puncte interesante, cum ar fi reducerea ratei de cofinantare a proiectelor pentru noile state membre, inclusiv Romania si Bulgaria. Totusi, Ungureanu a insistat ca, in ceea ce priveste Romania, sumele alocate pentru perioada 2007-2009 sunt fixe, insa a adaugat ca Bucurestiul nu doreste ca, din punct de vedere al intregului buget, reducerea cheltuielilor sa afecteze fondurile structurale sau cele pentru de voltare rurala, de care Romania are nevoie stringenta.

"Perfidul Albion", izolat in Europa
Graham Watson, liderul grupului liberal-democrat din Parlamentul European, si-a alaturat glasul corului unanim de critici la adresa propunerilor britanice pentru viitorul buget al UE. "Odata mai mult, guvernul britanic se gaseste izolat in Europa, reputatia "perfidului Albion" fiind din nou confirmata. Cand va invata Blair ca nu poate juca pentru galeria de acasa a euroscepticilor si sa pozeze, in acelasi timp, in salvatorul Europei? Daca nu va ceda in chestiunea rabatului, nemultumirea restului continentului fata de Marea Britanie va persista si orice compromis ori concesii vor fi imposibile", a declarat el. In acelasi sens, Anne Jensen, purtatoarea de cuvant in problemele bugetare a grupului, a avertizat ca lipsa de flexibilitate britanica risca sa indeparteze perspectiva adoptarii bugetului pe mai multi ani, impunandu-se solutia adoptarii unor bugete pe baza anuala.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite