România se află în linie dreaptă pentru obţinerea împrumutului de la FMI, spune Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul ministru Emil Boc a declarat astăzi, la finalul şedinţei de Guvern, că România se află în linie dreaptă în privinţa realizării acordului de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional, acesta având caracter preventiv pentru limitarea efectelor crizei.

Citiţi şi Autorităţile române au primit scrisoarea de accept de la FMI pentru împrumut

Emil Boc a anunţat că, potrivit acordului de la finalul lunii martie, România va contracta 19,5 miliarde de euro, dintre care 12,95 miliarde de euro de la FMI, 5 miliarde de euro de la Comisia Europeană, 1 miliard de euro de la Banca Mondială şi 1 miliard de euro de la Banca Europeană pentru reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Potrivit şefului Executivului, printre obiectivele acestui acord se numără menţinerea locurilor de muncă şi asigurarea plăţii salariilor şi pensiilor.

Boc a afirmat că banii de la FMI merg la Banca Naţională, pentru susţinerea rezervei valutare, sumele de la CE şi Banca Mondială merg la Ministerul de Finanţe şi sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar miliardul de euro de la BERD este destinat băncilor, pentru susţinerea creditării şi a sistemului financiar.

Premierul a reamintit cele patru condiţii ale acordului. Prima este rectificarea bugetară deja aprobată prin Ordonanţă de Urgenţă şi care a ajustat bugetul cu 1,1 din produsul intern brut (PIB). "Prin rectificare am găsit soluţii pentru a nu afecta salariile şi pensiile românilor", a afirmat Boc.

Celelalte trei condiţii sunt cele trei legi care trebuie adoptate în decursul acestui an: Legea salarizării unice în sistemul bugetar, Legea responsabilităţii fiscale şi cea legată de reforma sistemului de pensii.

"Cu sau fără acordul cu FMI, oricum aceste legi erau absolut necesare pentru România", a mai spus Boc.

Minstrul Finnaţelor, Gheorghe Pogea, a afirmat, la sfârşitul şedinţei de Guvern, că împreună cu guvernatorul BNR a semnat astăzi scrisoarea de intenţie pentru încheierea acordului de împrumut cu FMI, aceeaşi procedură fiind derulată şi pentru împrumutul de la Comisia Europeană.

"Suntem în grafic din punct de vedere al procedurilor, iar aceste proceduri le vom urma şi pentru cele cinci miliarde de euro de la Comisia Europeană, de unde urmează să primim o scrisoare de intenţie", a spus Pogea.

"Am convenit cu Fondul Monetar Internaţional încadrarea în anumite ţinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel încât, la finalul lunii decembrie, acesta să nu depăşească 24,3 miliarde de lei. Astfel, pe trimestrul unu am convenit pentru o ţintă a deficitului bugetar de 8,3 miliarde lei, pe trimestrul doi de 14,5 miliarde lei şi pe trimestrul trei de 18,6 miliarde lei", a spus Pogea.

Ministrul Finanţelor a precizat că, în cazul în care deficitul depăşeşte ţinta stabilită, va avea loc o nouă rectificare bugetară în vederea ajustării veniturilor şi cheltuielilor, pentru a nu depăşi obiectivul fixat pentru finalul anului.

Acesta a spus că conţinutul scrisorii va fi făcut public după aprobarea în Board.

Întrebat de legea salarizării unice, ministrul de Finanţe a declarat că "nivelul de salarizare în 2009 nu va fi mai mic decât în 2008. Nu vorbim de micşorarea salariilor. În acordul cu FMI nu se prevede expres majorarea sau micşorarea salariilor, ci se referă la ajustarea lor". Pogea a afirmat că în acest sens a ales să nu facă disponibilizări.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite