Daca toate in Romania ar fi la nivelul culturii, am sta bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Holender, presedintele de onoare al editiei din acest an a Festivalului "George Enescu", a plecat din Timisoara in urma cu 47 de ani, iar din 1991 conduce Opera din Viena. Fost campion

Ioan Holender, presedintele de onoare al editiei din acest an a Festivalului "George Enescu", a plecat din Timisoara in urma cu 47 de ani, iar din 1991 conduce Opera din Viena. Fost campion orasenesc la inot, Ioan Holender a absolvit Facultatea de Mecanica din Timisoara si a studiat muzica clasica la Conservatorul din Viena.
- Spuneti-ne cate ceva despre volumul "De la Timisoara la Viena", pe care il lansati in Romania in cadrul Festivalului "George Enescu".
- Cartea a aparut acum doi ani, in exemplare mult prea putine sau, ca sa spunem intr-un mod pozitiv, s-au cumparat carti multe.
Este vorba despre o relansare, apoi mergem la Iasi, Cluj si Timisoara, unde s-ar putea vinde cel putin 1.000 de carti imediat. Cartea relateaza drumul vietii mele de la Timisoara, cand am plecat in 1959, la Viena.
- Cat de greu este sa conduceti Opera din Viena?
- Fiind cea mai prestigioasa institutie muzicala din lume si cea mai importanta totodata, si politic, si artistic vorbind, nu este foarte usor ca sa zic asa. Conduc aceasta institutie din 1991 si voi mai sta la carma ei pana in 2010.
- Cum vi se pare, pana acum, editia din acest an a Festivalului Enescu?
- Am incercat sa aducem calitate, sa nu supraincarcam evenimentul. Dupa afluenta publicului si din cate am auzit si mi s-a spus este o reusita, in afara de acustica discutabila. Suntem foarte inapoiati in ceea ce priveste acest aspect. Nu inteleg de ce se intampla acest lucru, pentru ca nu este o asa mare filosofie. In alte ramuri suntem foarte inaintati, iar aici parca suntem cu 50 de ani in urma. Niste difuzoare care caraie, maraie, este mult prea tare totul...
- Cum apreciati cultura romaneasca in comparatie cu cea a altor tari?
- Daca toate in Romania ar fi la nivelul culturii, am sta bine. Cultura romaneasca se afla cu multi pasi inaintea multor altor lucruri si ar fi bine ca si cei care au responsabilitatea si puterea de a hotari sa stie lucrul acesta si sa tina cont de treaba asta.
- Cand si cu ce ocazie veti reveni in Romania?
- Dupa ce terminam aici cu Festivalul Enescu, o sa revin la Iasi, unde mi s-a propus distinctia de Doctor Honoris Causa. La Timisoara ma duc des, clandestin si fara nici un scop.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite