Romania nu are nevoie de noi euroregiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepresedintele MSZP, partid aflat la guvernare in Ungaria, Imre Szekeres, a propus infiintarea unei mari euroregiuni care sa cuprinda o parte din Ungaria si Transilvania, ,in acceptiunea maghiara",

Vicepresedintele MSZP, partid aflat la guvernare in Ungaria, Imre Szekeres, a propus infiintarea unei mari euroregiuni care sa cuprinda o parte din Ungaria si Transilvania, ,in acceptiunea maghiara", fara Banat si Crisana. Motivul infiintarii euroregiunii ar fi constituirea unui ,spatiu economic extrem de atractiv". Prin vocea ministrului sau de externe, Romania pare sa nu incurajeze recompunerea spatiului economic romanesc vestic din aceasta perspectiva.
- Care este atitudinea Romaniei, in speta a MAE, fata de astfel de proiecte? A fost discutata aceasta propunere la sedinta comuna a guvernelor celor doua state?
- Experienta cooperarii la nivelul euroregiunilor a dovedit ca aceasta formula de colaborare este viabila, proces impulsionat si de un dialog excelent intre administratiile publice locale. Statisticile economice arata ca ponderea schimburilor economice in cadrul euroregiunilor in totalul schimburilor economice dintre statele participante in euroregiune sunt considerabile. Mai mult, cooperarea la nivelul euroregiunilor favorizeaza si dezvoltarea relatiilor sociale si culturale, cu impact benefic asupra societatii in ansamblu.
Inainte de infiintarea de noi euroregiuni, pe langa cele existente, din care sa faca parte localitati/regiuni din Romania si Ungaria, trebuie sa analizam in mod pragmatic in ce masura un nou cadru de cooperare poate aduce valoare adaugata in ansamblul relatiilor bilaterale.
Punctul de vedere guvernamental este ca nu avem, in principiu, nevoie de noi cadre de cooperare, ci de a creste cat mai mult eficienta celor existente, altfel riscam sa duplicam competentele.
Aceasta idee de creare a unei noi euroregiuni nu a fost abordata in cadrul sedintei comune a celor doua guverne.
- Folosirea notiunii de ,Transilvania, in acceptiunea maghiara" este justificata atunci cand se discuta astfel de proiecte?
- In timpul Imperiului austro-ungar, conceptul denumea teritoriul intracarpatic, mai putin Crisana, Banat si Maramures. In momentul in care vorbim despre proiecte de cooperare regionala, cum ar fi euroregiunile, un concept modern si european, ne referim la localitati din Transilvania care au interes pragmatic si bine definit pentru a solicita sa faca parte din euroregiune, in masura in care afilierea la aceasta formula le aduce beneficii concrete in plan socio-economic. Desigur, exprimarea ,in acceptiunea maghiara a termenului" nu este foarte fericita. In prezent, exista o singura acceptiune a termenului, de geografie europeana, Transilvania insemnand, asa cum se stie, intregul teritoriu intracarpatic, parte componenta a Romaniei.
- In cadrul PE, raportorul pentru Romania, Pierre Moscovici, a sustinut raportul privitor la stadiul de pregatire pentru aderare a Romaniei. Va asteptati la introducerea unor amendamente de natura sa sustina ideea amanarii aderarii Romaniei, prin activarea clauzei de salvgardare?
- Consideram ca Romania intruneste toate premisele necesare, la acest moment, prin care transmite catre partenerii europeni un mesaj de credibilitate, si anume ca progresele pe teren, concrete, sunt realizate si ca va continua acest trend si in perioada urmatoare, nefiind astfel necesar recurgerea la activarea clauzei de salvgardare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite