România, monitorizată după un nou criteriu: dezvoltarea durabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Indexul Societăţii Durabile" (ISD) va fi un nou parametru de evaluare a ţării noastre, în cadrul unui proiect lansat, ieri, la Institutul Naţional de Statistică. Acest index se

"Indexul Societăţii Durabile" (ISD) va fi un nou parametru de evaluare a ţării noastre, în cadrul unui proiect lansat, ieri, la Institutul Naţional de Statistică.

Acest index se evidenţiază pe baza a 22 de indicatori, relevând nivelul durabilităţii societăţii româneşti. "În acest fel se va putea observa în ce domenii există posibilitatea ridicării nivelului durabilităţii, au anunţat iniţiatorii proiectului - experţi ai Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă.

În cursul anului trecut, acest index a fost publicat pentru prima dată în Olanda. În cadrul acestei prime analize au fost luate în considerare 150 de ţări. România a obţinut un punctaj cu care s-a clasat pe poziţia a 82-a, în timp ce Olanda s-a situat pe locul al 12-lea.

Evaluarea se va face în trei etape

Potrivit experţilor ISD, procesul de implementare a acestui proiect va cuprinde trei etape. "În prima etapă va avea loc colectarea şi procesarea datelor necesare pentru elaborarea Indexului Societăţii Durabile pentru România.

A doua etapă de implementare va cuprinde o serie de întâlniri şi ateliere de lucru cu politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile şi alte instituţii şi organizaţii interesate, în cadrul cărora vor fi analizate rezultatele obţinute în urma analizei celor 22 de indicatori şi unde se va discuta şi despre modul în care ISD poate fi utilizat. Ultima fază a proiectului presupune organizarea a două evenimente speciale: o expoziţie de fotografie pe tema durabilităţii şi o conferinţă la care principalul subiect de discuţie va fi conceptul de durabilitate", se arată într-un comunicat al iniţiatorilor.

Proiectul este finanţat de către Ministerul Afacerilor Externe al Olandei, prin programul de finanţare MATRA.
În evaluarea făcută anul trecut, România a avut cele mai bune punctaje la indicatorii: hrană suficientă, egalitatea între sexe, datoria publică, creşterea populaţiei şi cooperarea internaţională. Cele mai proaste note le-am primit pentru reciclarea deşeurilor, consumul de energie regenerabilă, calitatea apelor de suprafaţă şi salubritate.

Criterii de evaluare a durabilităţii

Viaţă sănătoasă, Hrană suficientă, Apă potabilă suficientă, Salubrizare corespunzătoare, Oportunităţi de educaţie, Egalitatea între sexe, Calitatea aerului, Calitatea apelor de suprafaţă, Calitatea pământului , Guvernare bună, Şomaj, Creşterea populaţiei, Distribuţia veniturilor, Datoria publică, Reciclarea deşeurilor, Folosirea resurselor regenerabile, în special apa, Consumul de energie regenerabilă, Starea pădurilor, Conservarea biodiversităţii, Emisiile de gaze cu efect de seră, Urmele ecologice, Cooperarea internaţională.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite