România - monitorizată, Bulgaria - fără bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa de reforme în justiţie şi absenţa rezultatelor în lupta împotriva corupţiei sunt cele mai importante critici pe care ni le aduce raportul Comisiei Europene de săptămâna

Lipsa de reforme în justiţie şi absenţa rezultatelor în lupta împotriva corupţiei sunt cele mai importante critici pe care ni le aduce raportul Comisiei Europene de săptămâna viitoare.

Decalată din cauza schimbării titularului portofoliului justiţiei în cadrul executivului european, publicarea rapoartelor Comisiei Europene pentru România şi Bulgaria va avea loc pe 23 iulie. România scapă doar cu critici, dar Bulgaria va fi "pedepsită" cu retragerea unor fonduri comunitare.

Pentru moment nu sunt semnale că vor exista fonduri blocate în cazul României, însă sunt deja vizate o serie de programe, decizia putând fi luată oricând în cazul în care lucrurile nu se derulează aşa cum doreşte Comisia, iar banii nu sunt utilizaţi, spun anumite surse europene.

Dacă activarea clauzei este considerată "neproductivă" de către aceleaşi surse, măsura de blocare sau de retragere a fondurilor comunitare este mai "rea" prin efectele sale morale, sociale şi economice.

Monitorizarea va dura încă un an

Corupţia la nivel înalt în România rămâne principala cauză de îngrijorare pentru Uniunea Europeană. În consecinţă, mecanismul de urmărire va fi menţinut cel puţin încă un an, din cauza progreselor insuficiente în reforma justiţiei şi în lupta anticorupţie, susţin surse europene.

Deşi documentul din 23 iulie recunoaşte, ca şi precedentul raport, că România a făcut unele progrese în domeniul justiţiei, în ciuda obstrucţionării de către parlament a unor cazuri de mare corupţie, el atrage atenţia asupra persistenţei fenomenului şi a neajunsurilor din sistemul judiciar.

"Procesele şi condamnările sunt lucrurile concrete care lipsesc, iar partidele parlamentare continuă să blocheze progresul în ceea ce priveşte aducerea în faţa justiţiei a <> ", susţin sursele citate.

Bulgaria, banii înapoi

Potrivit unei variante a raportului, obţinută de ziariştii de la RFI, Bulgaria pierde o parte din fondurile europene şi-şi vede amânată şi intrarea în spaţiul Schengen.

Spre deosebire de noi, ţara vecină beneficiază de două rapoarte. Primul este, ca şi în cazul României, o analiză a dezvoltărilor politice şi a reformelor din ultimele cinci luni; al doilea, foarte critic, priveşte gestiunea fondurilor europene. Acest ultim text, văzut de RFI, propune, în varianta sa actuală, retragerea acreditării celor două agenţii bulgare care gestionează fondurile europene.

Aceasta se traducere printr-o pierdere de 610 milioane de euro, din care două treimi au fost deja cheltuite de Bulgaria.

Comisia Europeană ar putea însă cere Bulgariei să înapoieze banii deja folosiţi de o manieră netransparentă. Documentul vorbeşte despre "iregularităţi, suspiciune de fraudă şi conflict de interese", probleme pe care Bulgaria "nu a fost capabilă să le elucideze şi nici să le rezolve în ciuda apelurilor repetate ale Comisiei".

Cititi si: OLAF: Bulgaria protejează mafia de Viorica Marin

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite