România va ajunge la un milion de şomeri în prima parte a lui 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România va ajunge la un milion de şomeri în prima parte a lui 2010
România va ajunge la un milion de şomeri în prima parte a lui 2010

Rata şomajului va ajunge la 10% în prima parte a anului viitor, când numărul persoanelor fără loc de muncă ar putea ajunge la un milion, cifră care-i include şi românii care vor reveni din străinătate, potrivit lui  Mihai Şeitan, secretar de stat în Ministerul Muncii, citat de NewsIn.

Suntem într-o perioadă de criză în care şomajul s-a dublat în ultimele nouă luni, iar potrivit prognozelor pe care le avem de la FMI se pare că în prima parte a anului viitor rata şomajului va ajunge la 10%. Este vorba de un milion de oameni fără locuri de muncă, iar la stabilirea acestei cifre s-a avut în vedere şi revenirea în ţară a românilor din străinătate‟, a spus Şeitan.

Reprezentantul Ministerului Muncii susţine, însă, că în ultima perioadă foarte puţini români s-au întors din străinătate, speriaţi fiind de lipsa locurilor de muncă din România. Ei preferă să trăiască din ajutorul din ajutorul de şomaj din ţările unde sunt înregistraţi acum. „Foarte mulţi români trăiesc din şomajul bun pe care-l primesc în Spania‟, a adăugat Şeitan.

Şomaj de două cifre

Analiştii văd şi eu un şomaj mai mare decât cel anunţat. „Se poate să trecem de o rată a şomajului de două cifre. În primul rând, sectorul privat nu şi-a spus încă ultimul cuvânt, a fost un val de concedieri în martie-aprilie, acum este în aşteptare, iar, în al doilea rând încă nu au fost disponibilizări la stat‟, explică Ilie Şerbănescu, analist economic.

El spune că trebuie luaţi în calcul şi cei care nu sunt înregistraţi ca şomeri pentru că au lucrat la negru şi nu pot dovedi că şi-au plătit contribuţiile de şomaj. La aceştia se adaugă şi cei care şi-au dat demisia cu acordul părţilor. „Dacă îţi dai demisia sau îţi închei contractul de muncă cu acordul părţilor, atunci nu poţi lua ajutor de şomaj‟, susţine Dumitru Pelican, fostul director al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). El spune însă, că din cei peste 625.000 de şomeri înregistraţi, doar 345.000 încasează bani de la stat. Restul figurează doar pe listele agenţiilor judeţene de ocupare a locurilor de muncă şi sunt în căutarea unui loc de muncă.

Totuşi, Pelican nu crede că rata şomajului va „sări‟ de două cifre. „Până la sfârşitul anului ne vom opri la 800.000 de persoane fără un loc de muncă‟, consideră el.

Pe de cealaltă parte, Laurian Lungu, directorul Macroanalitica consideră că este posibil ca numărul de şomeri să depăşească statisticile, dar într-un orizont de timp mai îndepărtat, mai precis până în vara anului 2010. Şi asta pentru că recesiunea va fi tot mai adâncă şi va afecta partea de producţie.

 „Disponibilizările pot veni şi din sectorul de producţie, se vor adăuga şi cei care au muncit la negru şi care sunt şomeri nedeclaraţi acum‟, spune el. Totul depinde însă de fluctuaţiile pieţei.

Deficitul de personal se adânceşte

Şi pe timp de criză, când tot mai mulţi români rămân fără un loc de muncă, firmele se confruntă cu un deficit de personal acut. „Este greşit să spui că nu există deficit de personal, de exemplu o firmă în Timiş poate avea nevoie de confecţioneri, iar una îşi poate concedia confecţionerii‟, explică Maria Grapini, Preşedintele Federaţiei Patronale a Industriei Uşoare.

Singura diferenţă este că firmele de textile ori şi-au închis porţile ori şi-au redus activitatea. „Dacă anul trecut o societate avea nevoie de 100 de persoane calificate în meseria de cusător, anul acesta are nevoie doar de 30‟, adaugă ea. Industria de textile a contribuit cu 30.000 de persoane la numărul total de şomeri, doar în primele şapte luni ale anului.

În 2008, peste 70% din intreprinderile mici si mijlocii din Romania se confruntau cu deficit de forţă de muncă, potrivit declaraţiilor de atunci ale lui Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Astfel, deficitul de forţă de muncă era, doar anul trecut, de 17 persoane pe firmă. Pentru 2009,  deficitul era prognozat să ajungă la 29 de persoane pe firmă.

Categoriile de angajaţi pe care patronii nu-i mai găsesc pe piaţa internă a muncii sunt, în primul rand, muncitorii calificaţi (în construcţii, vopsitori auto, mecanici auto, şoferi, agenţi de pază), urmati de specialişti în diferite domenii (agenţi de vânzări, operatori chimişti). Nici salariaţii cu studii superioare, de exemplu inginerii (electronişti, proiectanţi sau metalurgi) nu sunt atât de uşor de găsit.

În septembrie, numărul total de şomeri a crescut cu 23.467 faţă de august, până la 625.140, nivel maxim al ultimilor cinci ani şi cinci luni, iar rata şomajului a urcat la 6,9%, arată ultimele date publicate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite