Băncile-mamă şi-au retras din România 700 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băncile-mamă şi-au retras din România 700 de milioane de euro
Băncile-mamă şi-au retras din România 700 de milioane de euro

Principalele nouă bănci străine din România şi-au retras din ţară, în perioada martie-septembrie 2009, 700 de milioane de euro, expunerea lor reducându-se astfel cu aproximativ 2%.

La 18 noiembrie, reprezentanţii celor nouă instituţii de credit vor avea o nouă întâlnire, la Bruxelles, cu oficiali ai BNR şi ai FMI. Potrivit prim viceguvernatorului băncii centrale, Florin Georgescu, la această dată va avea loc o reconfirmare a angajamentelor iniţiale.

Georgescu a precizat că reducerea expunerii cu 2% nu este mare. Pe de altă parte, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, declara cu ocazia ultimei vizite la Bucureşti că, la Bruxelles, se va discuta despre expunerea instituţiilor financiare, pentru a vedea "dacă este nevoie de vreo revizuire".

La rândul său, Georgescu a precizat că băncile s-au comportat corect. "Băncile semnatare s-au comportat corect şi au respectat angajamentele. Expunerea totală s-a redus, însă variaţia este mică. Băncile care şi-au redus expunerea au considerat că nu dispun de suficiente instrumente de plasament atractive pe piaţa internă", a spus Georgescu.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, declara că expunerea celor nouă grupuri bancare internaţionale în România a scăzut cu 1-2% faţă de nivelul de referinţă din 31 martie.

În urma primei întâlniri de la Viena de la mijlocul lunii martie, nouă mari grupuri financiare s-au angajat în faţa CE, FMI şi BNR să susţină operaţiunile de pe pe piaţa românească şi, în caz de nevoie, să suplimenteze capitalul subsidiarelor din România. Cele nouă grupuri sunt Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank şi Piraeus Bank.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite