Romania, maturata de ape dintr-o granita in alta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prognoza meteo pentru urmatoarele zile este alarmanta. Ploile torentiale vor traversa Romania de la Vest la Est. Directorul ANMH, Ion Sandu, a anuntat, ieri, la videoconferinta cu prefectii, ca se

Prognoza meteo pentru urmatoarele zile este alarmanta. Ploile torentiale vor traversa Romania de la Vest la Est. Directorul ANMH, Ion Sandu, a anuntat, ieri, la videoconferinta cu prefectii, ca se vor inregistra cantitati de apa cuprinse intre 10 si 15 litri pe metru patrat. Raul Timis este deja cu 91 de centimetri peste cota de atentie si are tendinte de crestere continua. Autoritatile asteptau ca nivelul raului sa scada cu cel putin 30 de centimetri, pentru a crea unele brese in in baraje si a permite astfel apei sa iasa din zona inundata. Aici, 2.359 de case au avut deja de suferit. 650 dintre acestea sunt distruse in intregime, dar numarul lor creste de la ora la ora, pentru ca zidurile nu mai rezista apei. Construite din chirpici, ele se darama ca niste castele de nisip, sub ochii ingroziti ai sinistratilor. Nivelul apei este in crestere la fel de alarmanta si pe raurile Olt, Jiu, Ialomita, Prahova, Buzau, Siret, Trotus, Bahlui sau Barlad.
Un week-end de cosmar
Doua vieti pierdute, sate izolate de lume, case luate de ape, oameni ramasi fara adapost, poduri distruse, terenuri agricole inundate, alunecari de pamant, drumuri inchise. Toate aceste revarsari au lovit in week-end Romania. In judetul Buzau, au cazut 128 de litri de ploaie pe metru patrat si s-au creat viituri care au distrus totul in calea lor.
Orasul Sulina poate fi inundat in orice moment
Ruperile de nori care au avut loc acum doua zile au facut sa creasca alarmant nivelul Dunarii. O viitura formata pe parcursul extern al Dunarii, care deja a intrat in tara, pe 13 mai va depasi cota maxima cu 15 centimetri, ameninta orasul Sulina. La aceasta se vor adauga debitele raurilor interioare care vor creste in urma ploilor torentiale din zilele urmatoare, ceea ce va face ca in zona judetului Tulcea nivelul fluviului sa depaseasca cota de pericol.

Podul "european" de la Maracineni sta sa pice in raul Buzau
Podul de la Maracineni, din municipiul Buzau, atrage in permanenta cateva zeci de curiosi, care stau pe diguri de o parte si de alta a raului si se uita la cei doi piloni inclinati. Pronosticurile pe care le dau cei stransi pe marginea podului nu sunt optimiste. "Piciorul ala pica. Nu din cauza viiturii, ci pentru ca avea o groapa de vreo 15 metri la baza. Cand eram mic veneam si faceam baie aici. Inainte era o statie de pompare care tragea apa. Dupa 1992, statia nu a mai functionat, dar nimeni nu a venit sa intareasca piciorul podului", ne-a spus un localnic. Cateva minute, ieri seara, prefectul judetului si un reprezentant al Ministerului Transporturilor si Constructiilor s-au oprit sa evalueze situatia: au coborat din masinile luxoase, au urcat pe dig, si-au bagat mainile in buzunar si au privit in zare cateva minute, s-au urcat in masini si au plecat mai departe. Cele doua picioare ale podului care face legatura intre Muntenia si Moldova s-au inclinat sambata seara in urma viiturii. Acum, circulatia pe pod a fost oprita, iar politistii postati la ambele capete ii indruma pe soferi pe rute ocolitoare. Oamenii sunt nevoiti sa se intoarca din drum, iar ocolul e mai lung cu o ora si jumatate. Dupa cum declara directorul Administratiei Nationale "Apele Romane", podul de la Maracineni trebuia sa reziste la 2.000 metri cubi de apa, dar nu a facut fata nici la cei aproape 700 metri cubi cati au fost in noaptea de sambata. Podul se afla pe un coridor paneuropean de trafic si suporta, zilnic, 16.000 de autovehicule. Prefectura a cerut Armatei sa construiasca un pod de pontoane in zona.

"Aversa" avea pe stoc pompe pentru evacuarea apei, dar au fost preferate cele din Ungaria
Autoritatile din judetul Timis au asteptat mai bine de trei saptamani pentru a incepe operatiunile de evacuare a apei din zonele inundate, pana cand au venit pompele din Ungaria, in ciuda faptului ca astfel de utilaje exista si in Romania, transmite corespondentul Rompres. Vicepremierul Gheorghe Seculici a declarat luni, la Timisoara, ca intreprinderea Aversa din Bucuresti produce si chiar are pe stoc pompe de dimensiunile celor 20 aduse duminica din Ungaria, firma fiind dispusa sa puna la dispozitie aceste utilaje.

Sinistratilor din Timis li se ofera 1.100 de locuinte
Aproximativ 1.100 de locuinte vor fi construite pentru sinistratii din judetul Timis, a anuntat Ioan Andreica, secretar de stat in cadrul MTCT. Modelul standard va fi prezentat saptamana viitoare. Casele vor fi ridicate de catre ANL din fondurile de 20 milioane euro alocate de catre Executiv. Alte 2.000 de case avariate partial urmeaza sa fie reparate din aceleasi fonduri. Termenele prevazute pentru predarea "la cheie" curg din 30 octombrie.

Refacerea zonelor inundate - numai cu materiale de constructii certificate
Materialele de constructii donate de diverse firme pentru refacerea zonelor afectate de inundatii vor putea fi folosite pentru ridicarea de noi case numai daca detin certificate de calitate. Cele pentru care nu exista asemenea certificate vor fi utilizate in anexele gospodaresti, a anuntat Ioan Andreica, secretar de stat in cadrul Ministerului Transportului, Constructiilor si Turismului (MTCT). Valoarea materialelor de constructii folosite pentru reconstruirea si repararea locuintelor afectate de ape urmeaza sa fie scazuta din devizul lucrarii.

Ajutor american pentru sinistrati
Ambasada Statelor Unite a acordat 550.000 de dolari pentru ajutorarea victimelor inundatiilor "si va continua sa colaboreze cu Guvernul pentru a-i ajuta pe cei afectati", a anuntat ieri Roger Garner, directorul misiunii USAID in Romania. Sprijinul american s-a concretizat in prima instanta in ajutoare de urgenta in valoare de 50.000 de dolari si a constat din apa si filtre de purificare a apei, articole de igiena personala, hrana si dispozitive de incalzire. "Ulterior am mai gasit 500.000 de dolari, care vor insemna ajutoare directe pentru fermierii afectati". Banca Mondiala va acorda 11 milioane de dolari pentru refacerea infrastructurilor distruse de inundatii, a anuntat luni, la Palatul Victoria, vicepresedintele regional al BM, Shigeo Katsu, dupa o intrevedere cu premierul Calin Popescu Tariceanu.

Judetul Alba are doar trei barci de salvare in caz de inundatii
Doar trei barci sunt disponibile in judetul Alba pentru interventie in cazul unor inundatii puternice, si anume doua ale Politiei si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si una a Primariei municipiului Alba Iulia, transmite corespondentul Mediafax. Subprefectul de Alba, Clement Negrut, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca a cerut o analiza ampla privind pericolul producerii unor inundatii in judet, precum si o verificare a barajelor de pe lacurile de acumulare. Lacurile de acumulare din Alba au inca rezerve suficiente pentru evitarea unor calamitati in cazul unor ploi puternice in perioada imediat urmatoare. La inceputul primaverii, inundatiile au produs pagube de peste 31 miliarde de lei in judetul Alba, cea mai afectata fiind infrastructura rutiera, valoarea pagubelor facute de ape drumurilor judetene si locale fiind de peste 24 miliarde de lei. In judetul Alba au fost inundate peste 1.300 de hectare de culturi agricole si pasuni, peste 20 de kilometri de drumuri judetene, 800 de metri de drumuri comunale, precum si mai multe gospodarii si strazi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite