România, luată pe sus de vijelie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În toiul iernii, vântul a atins 120 km la oră şi a lăsat în beznă zeci de mii de oameni Rafalele de vânt fac ravagii în aproape toată ţara. Linii de tensiune au căzut, lăsând în

În toiul iernii, vântul a atins 120 km la oră şi a lăsat în beznă zeci de mii de oameni

Rafalele de vânt fac ravagii în aproape toată ţara. Linii de tensiune au căzut, lăsând în întuneric localităţi întregi, acoperişuri de case şi copaci au fost culcaţi la pământ, iar porturile Constanţa Sud Agigea şi Midia au fost închise ieri din cauza vântului ce sufla cu peste 70 kilometri pe oră. Intensificarea vântului este determinată de viteza foarte mare a unei mase de aer mai rece care vine dinspre nord-vestul continentului.

În zonele de munte, vântul bate cu peste 100 de kilometri la oră. Viscolul a pus stăpânire pe staţiunea montană Rânca, situată la 1.800 de metri altitudine în Masivul Parâng, încă din noaptea de sâmbătă spre duminică. În cazul în care condiţiile meteo se vor înrăutăţi, există posibilitatea ca pe tronsonul Novaci - Rânca de pe DN67C, circulaţia să fie oprită, informează Rompres.

Toate traseele turistice din zona montană a judeţului Dâmboviţa au fost închise. Vântul bătea ieri după-amiază cu peste 80 de kilometri pe oră, iar pe Vârful Omul viscolul se pornise, tot ieri, cu 120 de kilometri la oră. La Braşov, vântul a rupt câteva panouri publicitare şi doi copaci la Timişul de Sus.

Şapte localităţi din judeţul Neamţ au rămas până ieri fără curent electric, iar în judeţul Botoşani, locuitorii din opt sate nu au avut energie electrică aproape o zi şi o noapte, din cauza faptului că vântul a distrus liniile de înaltă de tensiune.

În Mehedinţi, 6.000 de oameni au fost deconectaţi de la reţeaua electrică, din cauza vântului puternic, ce a atins 90 de kilometri la oră şi a distrus două linii electrice. Căpitania zonală a avertizat echipajele tuturor navelor care aşteptau la ancoră că activitatea de ecluzare, care ieri era temporar suspendată, va fi reluată după ce viteza vântului va fi de sub 10 metri pe secundă, informează aceeaşi sursă.

Porturi închise şi acoperişuri smulse

În porturile Midia şi Constanţa Sud Agigea, care au fost închise ieri, tot din cauza rafalelor puternice de vânt, ce au atins o viteză de peste 70 de kilometri pe oră, au fost sistate toate operaţiunile, iar pe Canalul Dunăre - Marea Neagră traficul a fost restricţionat. În zona Munţilor Buzăului, unde vântul bătea duminică cu peste 80 de kilometri la oră, mai multe sate erau încă pe întuneric. În Sibiu, a fost smuls acoperişul unui bloc în noaptea de sâmbătă spre duminică.

În judeţul Gorj, ieri-dimineaţă, vijelia a luat pe sus acoperişurile câtorva case şi a culcat la pământ şapte brazi în oraşul Novaci. Doi dintre brazi au căzut pe carosabil, iar cinci dintre ei au fost aruncaţi în curţile oamenilor şi pe trotuare, afectând liniile electrice. Pentru eliberarea carosabilului şi reluarea alimentării cu energie electrică au intervenit serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din Novaci şi un echipaj de la Electrica.

Cod galben de vânt

Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile a decretat cod galben de vânt, încă de sâmbătă, pentru perioada 27 ianuarie, ora 3.00 - 28 ianuarie, ora 15.00. Viteza vântului va prezenta în continuare intensificări, în toate regiunile ţării, atingând temporar 70 de kilometri la oră. La munte, vor fi ninsori viscolite şi vântul va depăşi 100 de kilometri la oră.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite