România a fost şi ea lovită de vijelia polară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furtuna violentă abătută în ultimele zile asupra mai multor state din Europa a ajuns ieri şi la noi. Deşi mult redusă ca intensitate, formaţiunea depresionară denumită de specialişti

Furtuna violentă abătută în ultimele zile asupra mai multor state din Europa a ajuns ieri şi la noi. Deşi mult redusă ca intensitate, formaţiunea depresionară denumită de specialişti "Kyrill" a afectat mai întâi vestul României, pentru ca treptat să afecteze întreaga ţară.

Bucureşti

Cabluri de curent rupte, copaci prâbuşiţi peste maşini, geamuri sparte şi panouri publicitare distruse de rafalele de vânt. Acestea au fost urmârile vijeliei care s-a abâtut, ieri, peste Capitalâ. În jurul prânzului, un panou publicitar montat neautorizat în curtea unei case de pe Bulevardul Dacia a câzut peste cablurile de înaltâ tensiune şi de telefonie şi s-a oprit într-un stâlp din beton. Pentru a evita posibile electrocutări, RATB a oprit curentul pe liniile troleibuzelor care circulau prin zonâ, astfel câ acestea nu au putut circula mai bine de o orâ. Şcoala numârul 5 din sectorul 1 a fost şi ea afectată, un arbore câzând peste sala de sport, iar în sectorul 6 alt copac a câzut peste trei maşini. Vijelia a creat probleme şi la ieşirea din Bucureşti. Pe DN1, alte panouri publicitare au fost distruse de rafalele de vânt.

Vijelia a pus pe jar primăria

După recepţionarea avertizărilor meteo, conducerea Primăriei Capitalei a reactivat Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi a cerut Administraţiilor Domeniului Public să prelungească schimburile, astfel încât intervenţia autorităţilor să fie cât mai eficientă. Chiar şi aşa, un incident provocat de vântul puternic s-a produs chiar în curtea primăriei generale. O ţiglă de pe clădirea municipalităţii s-a desprins şi a avariat un autoturism achiziţionat în 2004 pentru Direcţia de Inspecţie.

Arad

Vântul puternic a lâsat mai multe localitâţi din judeţul Arad fârâ curent electric. Rafalele au distrus izolatorii de pe stâlpi în noaptea de joi spre vineri. Au fost afectate oraşele Ineu şi Sebiş, câteva localitâţi din jurul acestora, comuna Gurahonţ şi satele aparţinâtoare. Vijelia a lâsat fârâ curent electric şi localitâţile Macea, Curtici şi Dorobanţi, din apropierea graniţei cu Ungaria. Viteza vântului a depâşit aici 60 de kilometri pe orâ.

Braşov

Vântul puternic de ieri dimineaţă a rupt mai mulţi copaci care au dus la blocarea circulaţiei pe DN 13B, între Praid şi Gheorgheni (între km 17 şi 32) şi DN 12 A, Miercurea-Ciuc - Comăneşti (km 7 - 9). Echipele de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov au reuşit, până la orele amiezii, să degajeze DN 12A, iar pe DN 13B circulaţia a fost reluată pe un singur fir. O adevărată furtună s-a abătut şi asupra Ţării Făgăraşului. Cinci linii de medie tensiune de pe raza comunelor Cincu şi Bran au fost afectate, lăsând în beznă 12 localităţi din judeţul Braşov, alte trei fiind parţial afectate.

Mureş

Alimentarea cu energie electricâ a fost întreruptă ieri la 21 de posturi electrice din oraşul Sovata, în localităţile Oarba de Mureş şi Sfântu Gheorghe, limitrofe oraşului Iernut şi în 22 de localităţi de pe raza a opt comune mureşene. Ieri după-amiază, lucrătorii de la Electrica interveniseră pentru refacerea alimentării cu energie electrică pe traseul Târnăveni-Fântânele. (Valeriu Russu)

Constanţa

Navele din radele interioare şi exterioare ale porturilor maritime au primit avize de furtună, iar Portul Constanţa Sud Agigea a fost închis ieri, la ora 11,30, concomitent cu interdicţia traficului pe Canalul Dunâre - Marea Neagră pentru barjele fără marfă. Prognoza pentru litoral nu era mai liniştitoare nici pentru orele următoare: valuri de peste 6 metri, cu vânt în rafale de peste 60-80 km pe oră. La Cernavodă, furtuna a lăsat fără acoperişuri două case din cartierul Columbia, autorităţile ju-deţului Constanţa fiind şi astăzi în alertă (Cod galben).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite